Поредно откритие в Черно море: Намериха останките на "Армения"

На около 15 nm от бреговете на Крим са открити останките на потопения на 7 ноевмри 1941 г. кораб АРМЕНИЯ, съобщи Руското географско дружество (РГО).

Откритите останки лежат на дълбочина от 1 500 метра. РГО са спуснали до кораба безпилотен подводен апарат (вижте видео по-долу).

Maritime.bg припомня, че през 2017 г. край Крим бе открит параходът „Бой Федерсон“, а през 2018 г. древноримски ветроходен съд. Десетки бяха откритите през последните години потънали кораби край бреговете на България.

Темата в развитие:

Учени откриха десетки потънали кораби в Черно море

Откриха древен кораб край Крим


Откриха потънал параход край Крим

Заедно с Русия ще търсим потънали кораби край българския бряг

Предполага се, че на борда на кораба е имало най-малко 6 000 души, когато той е атакуван във водите на Черно море. Руските учени, направили оглед на останките, отхвърлят версията, че АРМЕНИЯ е потопен от торбедо. Според тях видимите щети са ясно доказателство, че съдът е атакуван от авиация.

Потъналият кораб е особено активно издирван през последните 20 години. През това време са проучени повече от 300 кв. км от морското дъно. Претърсването се извършва от руското министерство на отбраната. В изследването и идентифицирането на кораба участват специалисти от Центъра за подводни изследвания на Руското географско дружество. 

Параходът „Армения“ по проекта „Аджария“ е построен през 1928 г. в Ленинград. Корабът за 950 пътници е възстановен за превоз на болни в Одеса през 1941 година. Вместо части на каюти са организирани операционни, които трябва да побират около 400 ранени, съобщават от РИА „Новости“.

На 6 ноември 1941 г. няколко хиляди души се качват на борда на кораба в Севастопол: жители на града, пациенти, лекари и персонал на няколко болници, част от партийното ръководство на Крим, служители на пионерския лагер „Артек“ и техните семейства. В паниката от евакуацията никой не води точни изчисления. Според публикуваните данни, „Армения“ напуска пристанището на Севастопол, като навлиза в Балаклава и Ялта. На 7 ноември корабът отплава към Туапсе, придружен от две патрулни лодки, без да чака да се стъмни. Няколко часа по-късно той е нападнат от вражески самолети и потъва след 4 минути. От всички пътници (до десет хиляди души) оцеляват единици, пише RB.

Видео:

Темата в развитие:

Учени откриха десетки потънали кораби в Черно море

Откриха древен кораб край Крим


Откриха потънал параход край Крим

Заедно с Русия ще търсим потънали кораби край българския бряг

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини