Руски кораби ще копаят каналите на пристанище Варна?

Корабите на руска фирма ще удълбочават каналите в пристанищния комплекс на Варна. Това твърдят три различни източника на Maritime.bg, включително в държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, на което през миналата година без обеществени поръчки беше възложен многомилионният проект.

Вчера с кратко съобщение пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че се дава добро за старт на хидротехническото строителство.

Maritime.bg отправи голям брой запитвания до реномирани европейски компании в областта на драгирането и хидротехническите дейности дали са получили искания за оферти за участие в удълбочаването във Варна от подчинената на транспортното министерство „ТСВ“ ЕАД. Все още няма отговори и на въпросите на Maritime.bg до МТИТС.

Междувременно във Варна от седмици се намира руската дълбачка GLANFORD (IMO 8205383), собственост на базираната в Калининград фирма „Гидрострой“.

От руската фирма отказаха да заявят в телефонен разговор дали GLANFORD е във Варна за удълбочаването.

Шефът на фирмата поиска писмени въпроси по имейл, на които вече 10 дни няма отговор.

Според източниците на Maritime.bg именно този кораб ще осъществява удълбочаването, а се планира и включването на втори на руското дружество.

След дълги години безотговорна политика към пристанищата във Варна, държавата отпусна скорострелно 220 млн. лева за удълбочаване след появата на пристанището на Ахмед Доган във Варненското езеро и обявеното очаквано концесиониране на държавните терминали.

Очаквайте подробности….

Последни новини

Последни новини

Георги Гвоздейков: Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети

Въвеждането на зелен транспорт ще бъде сред водещите ми приоритети, заяви новият министър на транспорта и съобщенията инж. Георги Гвоздейков на церемонията по приемане на

ТУ – Варна представи разработки в Хървия по проект за дигитализация при подготовката на морски специалисти

В Република Хърватия се проведе заключителната международна партньорска среща по проект DERIN (Digital Education Readiness in Maritime and Inland Navigation), финансиран по

Депутатите избраха ново правителство, Георги Гвоздейков е транспортен министър

Народното събрание гласува днес състав на Министерски съвет. Той става факт след обединение между коалициите ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ. За министър на транспорта и съобщенията