Руски кораби ще копаят каналите на пристанище Варна?

Корабите на руска фирма ще удълбочават каналите в пристанищния комплекс на Варна. Това твърдят три различни източника на Maritime.bg, включително в държавното дружество „Транспортно строителство и възстановяване“ ЕАД, на което през миналата година без обеществени поръчки беше възложен многомилионният проект.

Вчера с кратко съобщение пресслужбата на Министерския съвет съобщи, че се дава добро за старт на хидротехническото строителство.

Maritime.bg отправи голям брой запитвания до реномирани европейски компании в областта на драгирането и хидротехническите дейности дали са получили искания за оферти за участие в удълбочаването във Варна от подчинената на транспортното министерство „ТСВ“ ЕАД. Все още няма отговори и на въпросите на Maritime.bg до МТИТС.

Междувременно във Варна от седмици се намира руската дълбачка GLANFORD (IMO 8205383), собственост на базираната в Калининград фирма „Гидрострой“.

От руската фирма отказаха да заявят в телефонен разговор дали GLANFORD е във Варна за удълбочаването.

Шефът на фирмата поиска писмени въпроси по имейл, на които вече 10 дни няма отговор.

Според източниците на Maritime.bg именно този кораб ще осъществява удълбочаването, а се планира и включването на втори на руското дружество.

След дълги години безотговорна политика към пристанищата във Варна, държавата отпусна скорострелно 220 млн. лева за удълбочаване след появата на пристанището на Ахмед Доган във Варненското езеро и обявеното очаквано концесиониране на държавните терминали.

Очаквайте подробности….

Последни новини

Последни новини

Български треньор по ветроходство получи признание от Олимпийския комитет на Малта

Българският треньор по ветроходство Иван Василев, който работи в Малта от над шест години, бе сред отличените в юбилейната ХХ годишна церемония на Малтийският олимпийски

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита