Клета морска Варна: Ресторант до ресторанта

За бъдещата поява на нов пристанищен ресторант гордо се похвали кметът на Варна Иван Портних, един от моторите, заедно с партия ГЕРБ, за превръщане на Пристанищен терминал Варна – Изток практически в увеселителен парк, в който под странна нелечима симбиоза съжителстват ресторанти и ключовата за местната икономика – морска индустрия.

Този път варненският градоначалник изтъкна като нещо невероятно важно, че в бъдещото рибарско пристанище в Аспарухово ще има и….

ресторант. Хвалбата се разпространява в платена публикация във Фейсбук.

Нещо повече – това пристанище е изградено в непосредствена близост до мащабен жилищен комплекс, а на всички илюстративни изображения, които дават представа за бъдещия му облик, са изобразени яхти, а не рибарски лодки.

Незавършеното все още пристанище, също като братчето си по съдба „Варна – Изток“, ще бъде принудено да съществува по много извратен и невиждан по света маниер.

Рибарите, които ще държат лодките си, ще съхраняват и ще продават улова си, ще бъдат длъжни да се съобразяват с тълпи от хора, които ще ходят не само на ресторант, но и….

на покрива на новата пристанищна сграда.

„По проект покривът на сградата трябва да бъде оформен като амфитеатър, с площадка и прекрасна панорамна гледка към града и морето“, както се похвали варненският градоначалник, който явно никога в живота си не е стъпвал в чуждо

истинско специализирано рибарско пристанище,

в което няма ресторанти, няма туристи, няма майки с колички, няма велосипедисти и т.н. и се спазват строги правила за сигурност и контрол.

Потресаващата визия на местната власт за съвременен вид на модерно пристанище е видима на „Варна – Изток“, а от думите на кмета става ясно, че този абсурд не само няма да спре, но вече се клонира и в други пристанищни „Resort & Spa“ проекти…

Източник Коментар на Ал. Тодоров. Мнението на автора може да не съвпада с позицията на редакцията

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на