Бреговата охрана на САЩ обяви награда "за главите" на подаващи фалшиви сигнали

Службата за разследване на Бреговата охрана на САЩ обяви награда от 1000 щ. долара за всяка достоверна информация, водеща до арест и осъждане на лице, подало фалшив сигнал за бедствие на море.

Бреговата охрана (БО) на САЩ информира за засечен голям брой фалшиви сигнали за бедствия в различни части на Североизточна Аляска, които поставят живота на моряците под сериозна заплаха.

От пресслужбата на БО коментираха пред Maritime.bg, че само от началото на годината са подадени 102 фалшиви сигнала. За 62 от тях е установено, че са непреднамерени и случайни.

Наблюдава се и все по-честа недобросъвестна употреба на сигнални ракети.

В борбата срещу фалшивите сигнали, които ангажират ресурс, който може да се окаже реално нужен на бедстващи в същия момент моряци, Бреговата охрана е стартирала и специално приложение за докладване, достъпно за мобилни телефони.

Подаването на фалшив сигнал за бедствие на море е престъпление, наказуемо според законите в САЩ със затвор до 10 години, наказателна глоба до 250 хил. долара, гражданска глоба до 10 хил. долара и поемане на всички разходи по извършена операция по търсене и спасяване.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини