Адмирал Емил Ефтимов: Два нови кораба не са достатъчни за флота, трябват ни поне шест и подводница

Само два нови патрулни кораба не са достатъчни за нуждите на Военноморските сили.

Това обяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в студиото на Дарик радио и твърдо защити тезата, че изпълнението на проектите за модернизация на въоръжените сили е абсолютно наложително.

Адмирал Емил Ефтимов в студиото на „Дарик“

Адмиралът изтъкна и факта, че коронавирус COVID-19 пандемията ще доведе до допълнителна глобална несигурност , което подчертава необходимостта от готова и оборудвана със съвременна техника армия.

„Ако през годините не беше инвестирано в здравеопазване щеше ли държавата в момента да бъде способна да въведе мерки и стандарти. Според мен – не“, подчерта адмиралът, обяснявайки защо е важно всички родове войски да получат ново и съвременно въоръжение и техника.

По думите на адмирал Ефтимов, цитирайки сегашния стратегически преглед,

флотът има нужда поне от 6 нови бойни кораба,

които да имат способностите на двата многофункционални патрулни съда, които се очакват.

Адмирал Ефтимов заяви, че

все още няма подписан договор с LURSSEN,

която бе обявена като победител в надпреварата за градежа на новите кораби. Той изтъкна, че важен аспект от проектите за модернизация е индустриалното сътрудничество, а LURSSEN са съгласни поне един от тези кораби да се построи в наш корабостроителен завод.

Началникът на отбраната подчерта, че

интересът към обучението във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ остава изключително висок

и не остават свободни места при обявяваните приеми.

Адмиралът разкри още, че са

проучвани и възможностите за придобиване на подводна лодка, подчертавайки че флотът има нужда от подобен съд,

за да гарантира наблюдението и мониторинга на морските ни акватории.

„Това е много ефикасно и икономично средство, което покрива широк спектър от задачи“, каза той.

Maritime.bg припомня, че правителството одобри Доклад на министъра на отбраната относно резултатите от дейността на Междуведомствена работна група за разглеждане, анализиране и оценка на постъпилите оферти по Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС стари кораби руско производство, неподлежащи на модернизация и ремонт. Офертата на „LURSSEN WERFT GmbH&Co.KG” отговари на изискванията на Министерството на отбраната. Предложението на компанията влезе във финансовата рамка на проекта в размер на 984 000 000 лв. с ДДС.

Последни новини

Последни новини

Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката…

Уважаеми колеги, От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент