Транспортират до Норвегия най-голямата плаваща рибна ферма в света

Норвежката компания „Nordlaks“ очаква приемането на най-голямата в света плаваща рибна ферма, която ще бъде разположена във водите на архипелага Вестелен.

В средата на месец март фермата бе спусната на вода в китайска корабостроителница в град Янтай. Съдът трябваше да бъде транспортиран на борда на тежковоз до Норвегия непосредствено след това, но глобалната коронавирус COVID-19 пандемия забави операцията.

Първата в света подобна рибна ферма вече е на борда на тежковоза BOKA VANGUARD (IMO: 9618783), който се очаква да пристигне в Норвегия в средата на следващия месец.

„Nordlaks“ съобщи, че вчера е стартирало полагането на подводен кабел с дължина над 7 километра, който ще захранва обекта с електричество и ще осигури на фермата интернет и комуникационна свързаност.

Компанията изтъква, че това превръща фермата в максимално екологосъобразна, тъй като е избегната постоянната употреба на генератори с вътрешно горене. За аварийни нужди такива все пак са налични на борда на съда с дължина 385 m, широчина 59.5 m и капацитет за отглеждане на 10 000 t сьомга.

Съоръжението ще бъде закотвено на 2.6 nm от брега с 11 котви.

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър