Турция нарушава международното морско право със сондажите в Средиземно море

Външните министри на Гърция, Кипър, Египет, Франция и ОАЕ осъдиха незаконните действия на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и неговите териториални води в източната част на Средиземно море.

Петимата външни министри обсъдиха на конференция не само Източното Средиземноморие, но и редица регионални кризи, които заплашват мира и стабилността в този регион, пише „Катимерини“.

В съвместната си декларация, огласена след телеконференцията, те заявиха, че тези дейности представляват „явно нарушение на международното право“, както е отразено в Конвенцията на ООН за морското право.

В момента Турция прави шести опит в рамките на по-малко от година за сондажни операции в морските зони на Кипър.

Петимата министри също осъдиха ескалацията на нарушенията на гръцкото въздушно пространство от страна на Турция, включително за полетите над населени места и териториални води.

Министрите също обсъдиха и осъдиха „инструментализацията“ на мигрантите от Турция по сухопътната граница с Гърция, както и „непрекъснатата й подкрепа за незаконно преминаване на гръцките морски граници”.

По отношение на Либия те повториха, че двата меморандума за разбирателство, подписани през ноември 2019 г. между Анкара и признатото от ООН правителство за национално споразумение Файес Ал Сарадж, съответно са в противоречие с международното право и ембаргото на ООН за оръжие в Либия. / БГНЕС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални