Оставки след неуспешния опит за преврат във Венецуела, подкрепен от САЩ

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо заяви днес, че двамата му политически съветници от САЩ са подали оставка, след като планът им за залавяне на социалистическия президент на Венецуела Николас Мадуро се провали.

Снимка: EPA/БГНЕС, Maritime.bg

Гуайдо заяви, че е приел оставките на Хуан Хосе Рендън и Серхио Вергара,

наели бившия член на американските армейски спецчасти Джордан Гудро да ръководи екипа, който трябваше да залови Мадуро.

След като тази сделка се провали, Гудро се опита сам да атакува плажа край Каракас на 3 май, но не успя.

Рандън каза, че е дал на Гудро 50 000 долара за първоначалните разходи, но и двамата твърдят, че сделката не е изпълнена и че не е имало повече плащания.

Гудро заяви, че макар да не е получил цялата сума, той е продължил мисията си да помогне за освобождаването на Венецуела от Мадуро, добавяйки, че са участвали около 60 души.

Венецуелските власти твърдят, че са убили най-малко шестима обвиняеми „наемници“ и са арестували най-малко 40 от тях, включително двама бивши американски войници, свързани с базираната във Флорида американска компания „Силвъркорп“.

Мадуро смята, че целта на мисията е била убийството му.

Гуайдо, който беше признат за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела от САЩ и около 60 други страни, отрече да е част от заговора, но се оказа под натиск от поне една опозиционна партия да обясни какво точно се е случило.

От друга страна, Гудро показа секретна снимка от Гуайдо на среща, на която е било подписано споразумението за похищение на Мадуро.

Екипът на Гуайдо заяви, че „приема оставките на длъжностните лица и им благодари за посветеността им на Венецуела“. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални