Борислав Гуцанов, БСП: Работихме за много по-различно развитие на Варна – Изток от видимото в момента

Идеята на БСП за развитие на Пристанищен терминал Варна – Изток бе много по-различна от това, което виждаме в момента. Това каза пред Maritime.bg градският лидер на партията Борислав Гуцанов.

Той коментира, че е похвална инициативата за отваряне на града към морето, инициирана от БСП и продължена от ГЕРБ, но определи като негативен начина, по който се осъществява.

„Нашият план предвиждаше задължително първоначално изграждането на нов пристанищен терминал, преди освобождаване териториите на сегашния. По този начин щяха да бъдат защитени работещите в държавното дружество. Новият съвременен терминал щеше да осигури привличането и на нови товаропотоци, които щяха да генерират огромни приходи в бюджета на държавата“, допълни той.

По думите му идеята за зоната за обществен достъп е имала много по-различен характер, в който не са преобладавали заведенията, както се развива в момента тя.

„Там трябваше да има аквариум, изграден по модел на тези в Барселона и Генуа. Атракция, която привлича не само български, но и туристи от чужбина. В обществената зона планирахме да изградим яхтен терминал, който да привлича целогодишно морски туристи. Както и конгресен център по идеята ни за превръщане на морската столица в целогодишна туристическа дестинация. Сред специалистите се коментираше и идеята за изваждане на стапел в терминала и на една от подводниците ни, която да стане атракция. Всичко това щеше да се случи след международен конкурс и отново подчертавам – след преместване мощностите на пристанището в езерото, което да гарантира бъдещето на работещите в него.“, каза Борислав Гуцанов.

Той изтъкна, че философията на отхвърления от първото правителство на ГЕРБ проект никога не е била да се преместят 10 заведения от една точка в града на друга.

Градският лидер на социалистите определи като политическа грешка на управляващите избрания модел за реализиране отварянето на града към морето.

„Сегашните действия най-малкото затрудняват наложителното за Варна развитие в двете ключови за местната икономика направления – туризъм и морска индустрия“, каза още Гуцанов.

За пореден път той изтъкна и факта, че Варна отдавна изгуби битката с румънското пристанище Констанца за товаропотоците в Черно море, заради водената небалансирана политика, видима и при реализацията на проекта за отваряне на града към морето.

Последни новини

Последни новини

По света и у нас

По света и у нас