БСП и ГЕРБ в спор колко опасен е COVID-19

Управляващи и опозиция влязоха в спор още в самото начало на дебатите по второ четене на Закона за здравето, предаде репортер на БГНЕС.

Промените се гледат на днешното извънредно заседание и имат за цел да начертаят основните мерки, с които страната ни ще се опита да ограничи разпространението на COVID-19 след края на извънредното положение, както и да преодолее последиците от заболяването.

На някои от предложенията се противопоставиха от БСП. Според депутата от левицата проф. Георги Михайлов в законопроекта „инфекцията е издигната на пиедестал, който не заслужава”.

„Позволявам си да го повторя като специалист – това не е особено опасна инфекция. Тя не притежава основните белези на опасна инфекция, свързани с начина на заболяване на пациенти, докоснали се до нея. За особено опасните инфекции това значи, че безусловно се разболяваш сериозно. Второ – смъртността е значима. Не искам да говоря за проценти, но тук се вижда, че смъртността не е значима”, заяви от трибуната проф. Михайлов.

Според него неправилно в текста е записано, че заболелите от инфекцията лица подлежат на задължително лечение.

„Не може да бъде провеждано задължително лечение на никого. Това е нарушение на неговите права. Изключение правят личности, които не носят отговорност за своите действия. Това е определен контингент от пациенти, където се извършва с решението на съда”, каза още депутатът, който настоя текстът за задължителното лечение да отпадне.

На тезата на левицата се противопостави председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, която съвсем наскоро пребори заболяването.

„Няма как да оспорваме съществуването му, предвид на това, че не само в България, а и целият свят се бори с пандемията от коронавирус. Мерките във всички страни са аналогични. Благодарение на навременно вземане на мерки, на този консенсус, който постигнахме с решението на извънредно положение, ние направихме възможно в България процентите на заболеваемост и смъртност да са едни от най-ниските в Европа и света”, категорична бе Дариткова. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални