САЩ: Китай се опитва да открадне данни за тестове на ваксини за COVID -19

Американските агенции за компютърна сигурност предупреждават, че хакери от Китай се опитват да откраднат данни, свързани с тестове на ваксини срещу COVID -19.

Федералното бюро за разследване (ФБР) и ИТ експерти смятат, че китайските хакери се опитват да откраднат изследвания за разработването на ваксина срещу новия коронавирус, съобщават „Уолстрийт Джърнал“ и „Ню Йорк Таймс“.

ФБР и Министерството на вътрешната сигурност възнамеряват да издадат предупреждение за опитите за хакерство на Китай в момент, когато правителствата по света и частни компании се състезават да разработят ваксина срещу COVID-19.

Служители на САЩ твърдят, че хакерите са свързани с китайското правителство, но говорителят на китайското външно министерство Джао Лян опроверга обвиненията, заявявайки, че Китай е против хакерски атаки.

„Ние сме световен лидер в разработването на ваксини и лечението на COVID-19. Неморално е да се атакува Китай със слухове и клевети и без никакви доказателства“, каза Лян.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не потвърди информацията, но каза: „Какво ново има в Китай? Какво е новото тук? Кажете ми. Не съм доволен от Китай. Следим това много внимателно.“

Очакваното американско предупреждение ще бъде поредното след предупреждения и доклади, обвиняващи хакери в подкрепа от правителствата на Иран, Северна Корея, Русия и Китай за дейности, свързани с пандемията по света – от разпространение на фалшиви новини до атаки срещу отделни учени.

Според „Ню Йорк Таймс“, това може да доведе до контраатака от американските агенции и до кибер-война. / БГНЕС

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални