Подводни кадри на тръбата, изливаща фекални води във Варненското езеро

По-ясни подводни кадри на прерязаната тръба във Варненското езеро, изпускаща фекални води, получи Maritime.bg.

Припомняме, че изданието разкри тръбопровода, замърсяващ от месеци водите на езерото, а и местните плажове.

Източници на Maritime.bg във варненското водоразпределително дружество твърдят, че още преди месеци специализирано дружество е предложило цялостна разработка за отстраняване на настъпилата авария, за която се предполага, че е причинена от удар на кораб.

Припомняме, че това твърди и шефът на ВиК Варна Валентин Вълканов. Не е ясно защо непосредствено след установяване на ниското налягане в тръбопровода не е извършена справка за преминалите през канала море-езеро кораби. Така операторът на обекта би имал претенции към евентуалния плавателен съд, повредил тръбопровода, изливащ в момента всички фекални води на кв. Аспарухово, Галата и Боровец във водите на езерото.

От подводните кадри ясно се вижда, че тръбата, която е част от проект за 5 млн. евро, не е вкопана под дъното на Варненското езеро, както е било по план и което би направило невъзможен подобен инцидент.

Източници на изданието твърдят, че прокуратурата вече е възложила проверка по случая.

Заместник-кметът на Варна Христо Иванов заявява в интервю на БНР, че днес започва ремонтът на тръбопровода за 1,3 млн. лева с ДДС. По думите му максималният срок за изпълнение е 3 месеца.

Видео:

Всичко по темата

Ето я скъсаната тръба под Варненското езеро, общинска съветничка: Не яжте миди и риба

Подводен тръбопровод излива отпадни води във Варненското езеро

Последни новини

Последни новини

Липсата на навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза „Stellar Daisy“

Пренебрегването на нуждата от навременна техническа поддръжка е сред причините за потъването на рудовоза STELLAR DAISY. Това постанови Държавният морски трибунал на Южна

САЩ водят разговори със съюзници за осигуряване на ескорт на търговските кораби в Червено море

Снимката е илюстративна. САЩ водят разговори със своите съюзници за осигуряване на военен ескорт на корабите, плаващи в Червено море на фона на сериозните рискове за