Руски подводен "воин" достигна Марианската падина

Дълбоководният апарат ВИТЯЗ-Д осъществи успешно първо спускане до Марианската падина.

Руският апарат достига дълбочина 10 088 m, а спускането и последвалото изплаване продължили около три часа, заяви вицепремиерът на Руската федерация Юрий Борисов.

Цялостното конструиране на дълбоководния съд е на бюрото за морски технологии „Рубин“, което за първи път обяви плановете си за градеж на ВИТЯЗ преди 5 години.

„Това е резултат от ефективното сътрудничество в рамките на проекта на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ) на корпорацията изпълнител, ръководен от Централното бюро за проектиране на „МТ Рубин“, както и от активната подкрепа на проекта от Военноморския флот. Надяваме се научно-конструкторският елит на отбранителната индустрия да нарасне при реализирането на точно такива проекти“, каза Борисов, цитиран от РБК, предаде RB.

Церемонията по полагане на подводния апарат „Витяз-Д“ на монтажния слайд на пилотното производство се състоя на 30 ноември 2018 година. Основното му предимство е възможността да провежда изследвания в дълбоководните райони на голяма територия.

В цялата история са правени седем спускания до най-дълбоката част на Световния океан. Първите, които посещават Чалънджър през 1960 г., са американският океанограф Дон Уолш и швейцарският учен Жак Пикард. През 2012 г. заснемане на най-дълбоката част е проведено от американския режисьор Джеймс Камерън. Последният човек, спуснал се до дъното на падината, е основателят на американската компания Insight Equity Виктор Весков.

Вижте още:

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва