Започва изграждането на система за електронен обмен на информация в българските пристанища

Подписан е договорът за изграждане на система за електронен обмен на информация в българските пристанища, научи Maritime.bg.

Стойността на договора за изграждане на българската „Port Community System“ е 4.56 млн. евро.

Изпълнител на проекта е базираната в Копър, Словения – „Actual IT“, част от групата на „DBA Group“.

По поръчка на ДП „Пристанищна инфраструктура“ словенската компания трябва да разработи и внедри новата система в пристанищата във Варна и Бургас.

PCS трябва да бъде готова за 24 месеца, а след изпълнението на договора „Actual IT“ ще бъде ангажирана с управлението и поддръжката на информационната инфраструктура на двата черноморски порта.

Изцяло електронната платформа ще осигури получаването на навременна информация преди пристигането на даден кораб на всички участници в логистичната верига.

PCS трябва да допринесе за драстично намаляване на административната тежест.

По електронен път ще се осъществяват взаимовръзките между терминални пристанищни оператори, спедитори, превозвачи и митница, гранична полиция, фитосанитарен, ветеринарен и здравен контрол.

Въвеждането в експлоатация на PCS ще подобри конкурентната позиция на българските морски пристанища, ще улесни морския бизнес и ще подобри ефективността на пристанищните дейности, действайки като неутрална и отворена електронна платформа, която дава възможност за интелигентен и сигурен обмен на информация между заинтересовани страни от публичния и частния сектор.

Изграждането на системата е поредната крачка напред в развитието и модернизирането на пристанищата у нас, след въвеждането от ДППИ на електронното управление в морския и речния транспорт – системите “Single Window“ по море и река.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва