"Флотски арсенал" модернизира кораб за дежурство и борба с разливи в Кипър

Модернизация на танкер с необходимите средства за ликвидиране на нефтени разливи ще бъде осъществена във варненския кораборемонтен и корабостроителен завод “ТЕРЕМ-КРЗ Флотски арсенал”.

Съдът е собственост на базирана в Кипър компания и ще бъде в готовност за борба с разливи в акваторията на островната държава по програмата на Европейската агенция за морска безопасност (EMSA), съобщиха пред Maritime.bg от военния завод.

От дружеството коментираха, че стапелните площадки и доковите камери са напълно заети, изпълнява се изключително амбициозна кораборемонтна и корабостроителна програма.

През следващите седмици се очаква започване на сложен проект по модернизация на плаващ кран, на който ще бъде инсталирано изцяло ново краново съоръжение.

Днес в завода на вода бе спусната нова 130-тонна плаваща ракетна и артилерийска мишена за нуждите на Военноморските сили. Съоръжението, което има дължина 67 m и широчина 8 m, е построено в рамките на няколко месеца.

“Корабостроенето и кораборемонта бяха тежко засегнати от глобалната пандемия. Заводът е от малкото, които преминават настъпилата криза с ограничен негативен ефект, благодарение отличната работа с Военноморските сили”, коментира пред Maritime.bg управителят на предприятието Данаил Славов.

До края на седмицата се очаква да бъде предаден след ремонт спасителният кораб ПРОТЕО (224) от състава на ВМС. Още два други съда на родния флот се ремонтират в завода – базов миночистач ШКВАЛ (62) и противопожарен кораб АХЕЛОЙ (321).

Вижте още във видеото:

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент