Ето какво оцвети водите на Варненския залив и канала море-езеро

В акваторията на Варненския залив и канала море-езеро се наблюдава цъфтеж на два коренно различни един от друг вида фитопланктон. Това заяви пред Maritime.bg проф. д-р Снежанка Мончева, директор на Института по океанология „Проф. Фритьоф Нансен“ към БАН.

Днес е осъществено пробонабиране от научно-изследователския кораб „Академик“.

Установени са два вида фитопланктон, но категорично се доказва, че наблюдаваният от варненци интересен процес не е механично замърсяване. Подобни версии се разпространиха в социалните мрежи.

„Това, което наблюдаваме във водите на канала море-езеро, по всяка вероятност е свързано с авариралия тръбопровод във Варненското езеро. Видът наблюдаван фитопланктон е индикатор за повишено количество на химическите вещества, участващи в минералното хранене на микроводораслите, което на свой ред води до повишена биологична продуктивност“, обясни проф. Мончева.

Учените не намират пряка връзка между двата наблюдавани вида микроводорасли, които са в концентрации над 1 милион клетки на литър вода.

По Северното Черноморие също се наблюдава цъфтеж, което може да води до предположението, че наблюдаваният вид във Варненския залив е снесен от морските течения от делтата на р. Дунав.

От думите на проф. д-р Мончева става ясно, че наблюдаваното оцветяване може да не остане в това състояние. „В момента наблюдаваме ясна граница в оцветяването, но то може да не се запази и е в зависимост от циркулационната система на Варненския залив и канала море-езеро“, коментира още директорът на ИО.

Ето как изглеждат микроводораслите, оцветили залива и езерото, установени при днешното микроскопско наблюдение:

Prorocentrum cordatum, наблюдаван във водите на канала море-езеро във Варна, който е индикатор за силната еутрофикация, вероятно причинена от авариралия тръбопровод.
Видът фитопланктон, причинител на тюркоазеното оцветяване на морската вода във Варненския залив – Emiliania huxleyi, вид коколитофор, който се среща в почти всички екосистеми в Световния океан.
ИЗОБРАЖЕНИЕ, СНИМАНО ОТ САТЕЛИТ СЕНТИНЕЛ 2 НА 12.05
ИЗОБРАЖЕНИЕ, СНИМАНО ОТ САТЕЛИТ СЕНТИНЕЛ 2 НА 12.05, ПОКАЗВАЩО СЪСТОЯНИЕТО НА КРАЙБРЕЖИЕТО ОТ ВАРНА ДО БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ.
ИЗОБРАЖЕНИЕ, СНИМАНО ОТ САТЕЛИТ СЕНТИНЕЛ 2 НА 12.05, ПОКАЗВАЩО СЪСТОЯНИЕТО НА КРАЙБРЕЖИЕТО ОТ ВАРНА ДО БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ.

Цъфтеж на фитопланктон край бреговете на България, изображение на NASA от 2017 г.:

Вижте как изглежда разпространението на Emiliania huxleyi в Ламанша, който в момента е установен във водите на Варненския залив:

Снимка: Wikipedia

Тема в развитие:

Христо Иванов, Община Варна: Тръбата, замърсяваща езерото, ще бъде вкопана (видео)

Подводен тръбопровод излива отпадни води във Варненското езеро

Подводни кадри на тръбата, изливаща фекални води във Варненското езеро

Ето я скъсаната тръба под Варненското езеро, общинска съветничка: Не яжте миди и риба

Пет пъти над нормите е замърсяването от тръбата във Варненското езеро

44 439 лв. месечно плаща ВиК – Варна за тръбата в езерото

Не е ясен мащабът на замърсяването от скъсаната тръба във Варненското езеро

Последни новини

Последни новини

ДППИ може да получи средства по ОПТИ за увеличаване капацитета на черноморските пристанища

Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" може да получи над 24 млн. лева по проекти по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.,