Спасиха двама рибари, прекарали шест седмици на атол в Тихия океан

Двама риболовци бяха спасени след шест седмици, прекарани на малък атол в Тихия океан. Двигателят на риболовната им лодка излиза от строя, а съдът е снесен до ниския коралов остров, разположен на над 1000 nm от началната им точка.

Илюстративно изображение

Лодката била открита край Намолук – най-малкият атол във Федеративните щати Микронезия.

„Мъжете не бяха в добро състояние, както бихте очаквали след 40 дни“, заявява здравният секретар на Маршаловите острови Джак Нийдентал, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

Установено е, че на борда на лодката е имало трима души. Не е ясна съдбата на третия риболовец, който не е открит на атола.

На 2 април те отплават от о. Eбейе на Маршаловите острови. Непосредствено след това аварира двигателят на лодката им, която остава на дрейф няколко седмици, преди да достигне бреговете на острова.

Непосредствено след като става ясно, че двамата са в неизвестност, Бреговата охрана на САЩ провела операция по търсене и спасяване.

Външно съдържание и реклама

Източник АФП/БГНЕС, редактирано от Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва