Началникът на ВВМУ участва в годишния преглед на натовската програма DEEP

Началникът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, участва в годишен преглед на Програмата на НАТО за усъвършенстване на военното образование в Украйна (Defence Education Enhancement Programme – DEEP).

Ограниченията за пътуване, предизвикани от пандемията COVID-19, наложиха прегледът да се проведе посредством видеоконферентна връзка, съобщават от ВВМУ.

В нея участваха представители на страни от НАТО, които имат конкретни ангажименти към осем висши военни учебни заведения и центрове за подготовка на сержанти/старшини в Украйна и представители на съответните учебни заведения. За всяко висше учебно заведение е определен един ден, в който в рамките на прегледа се отчита какво е извършено през 2019 – 2020 г., какви са непосредствените цели и задачи на учебното заведение и неговите потребности от съдействие през 2020 – 2021 г. по линия на програмата DEEP – Украйна.

Флотилен адмирал проф. д.в.н. Медникаров е академичен ръководител на програмата по отношение на военноморското образование в Украйна. Във връзка с това той консултира реформирането на системата на обучение и подготовка във Военноморския институт към Националния университет „Одеска морска академия“ в гр. Одеса.

Поради наличие на Военноморска катедра в Националния университет за отбрана на Украйна в гр. Киев, флотилен адмирал Медникаров е привлечен за участие в годишния преглед и на това престижно учебно заведение, подготвящо военни кадри на стратегическо ниво.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).