Китай призова САЩ да се „срещнат по средата на пътя“

Китай в петък призова Съединените щати да извървят своята половина от пътя и да засилят сътрудничеството в борбата срещу пандемията на коронавирус, след като президентът Доналд Тръмп заплаши да замрази двустранните връзки.

Връзките между двете най-големи икономики в света се влошиха през последните седмици, като двете страни си разменят атаки за произхода на вируса, който уби повече от 300 000 души.

„Поддържането на стабилното развитие на отношенията между Китай и САЩ е от основен интерес на хората и в двете страни и допринася за световния мир и стабилност“, заяви говорителят на външното министерство Джао Лицян на брифинг.

„В момента Китай и САЩ трябва да продължат да засилват сътрудничеството срещу епидемията, да победят епидемията възможно най-скоро, да лекуват пациенти и да възстановят икономиката и производството. Но това изисква САЩ да се срещнат по средата на пътя с Китай.“

Коментарите дойдоха, след като Тръмп допълнително засили реториката си към Китай, заплашвайки напълно да прекъсне връзките си с Поднебесната империя, тъй като отношенията непрекъснато се влошават в сравнение с пандемията.

„Има много неща, които бихме могли да направим … Бихме могли да прекратим цялата връзка“, каза Тръмп в четвъртък в интервю за Fox Business News.

„Ще има спестени 500 милиарда долара, ако прекратите цялата връзка.“

Тръмп каза, че отношенията му с китайския президент Си Цзинпин са „много добри“, но добави: „В момента просто не искам да говоря с него“.

Заплахата дойде седмица след търговски разговор между САЩ и Китай, в който и двете страни подчертаха своята ангажираност към фаза едно на търговската сделка, постигната през януари.

В пакта, подписан през януари, Китай се съгласи да купи 200 милиарда долара повече стоки от САЩ за две години, отколкото през 2017 г. – преди избухването на търговската война и задействаните наказателни мита за милиарди долари в двупосочната търговия./БГНЕС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини