Войната между САЩ и Китай не е изключена, но е малко вероятна, смята експерт

Острото търговско-икономическо противоборство между САЩ и Китай може да прерасне във военно-политически конфликт. Такова мнение изрази пред ТАСС директорът по научната работа на международния дискусионен клуб „Валдай“ Фьодор Лукянов.

„По принцип не може да се изключи пряк конфликт и пряко военно противопоставяне. Да речем, по проблема с Тайван, който съществува от много десетилетия и дълго време бе спящ. Всички спазваха определени рамки на поведения, затова рискът от преминаването в неконтролируема ескалация бе много нисък. Сега всичко се променя и конфронтация може да мине на друго равнище, затова военният сценарий не трябва да се изключва напълно”, посочи той.

Но според Лукянов нито една от двете страни не е заинтересована от такава крайна форма на конфликт.

„Това изобщо не е в манталитета на Китай. В тази страна представите как трябва да се бори са други. Що се отнася до САЩ, то за Доналд Тръмп може да се говори много, но той не е почитател на войните, не обича да води войни някъде си, това не е неговият стил”, поясни влиятелният политолог.

Анализаторът не смята за възможно и противоборство чрез прокси по модела на Студената война между САЩ и Съветския съюз. „Това е малко вероятно: Китай няма прокси там, където сега може да има сблъсъци, примерно в Близкия изток, а що се отнася до някои азиатски стани, където Китай би могъл да има прокси, това засега е още много смело и силно хипотетично предположение“, – подчерта той.

Лукянов е убеден, че най-вероятната форма на противоборство е мащабна търговска война, която ще породи сериозни последствия, защото „страните продължават са в дълбока икономическа взаимозависимост“.

„Остър и рязък разрив на тази зависимост ще предизвика сериозни щети и при едните, и при другите. А такива щети в икономиката и социалната крият опасност от следващата фаза на изострянето, вече военно-политическа“, обобщи той. /БГНЕС

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини