Пандемията няма видимо влияние върху товарните превози по Дунав

Пандемията от коронавируса не е оказала влияние на товарните превози по река Дунав. Това каза пред БТА Иван Жеков – директор на дирекция „Речен надзор-Русе“ към агенция „Морска администрация“.

Според него от началото на кризата, свързана със заразата, е отчетено намаление от едва половин процент при транзитните товарни превози, преминаващи през българския участък на река Дунав, спрямо същия период на миналата година, предаде Новини.

По думите му по-малък е броят на товарните кораби, акостирали край Русе. Намалението обаче е незначително. За последния месец и половина става дума за 253 товарни кораба, което е с шест процента по-малко спрямо същия период на 2019 година.

„Разговарял съм и с колеги от Австрия, които също казват, че пандемията няма видимо влияние върху товарните превози по Дунав“, обяснява Жеков.

Това обаче не се отнася за круизния туризъм. От началото на годината до средата на този месец 71 круизни кораба, според предварителните заявки, е трябвало да посетят Русе, но заради ситуацията с коронавируса те не са пътували.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини