ECSA: Европейската морска индустрия е тежко засегната от пандемията

Важни сегметни от европейската морска индустрия са сериозно засегнати от глобалната пандемия, сочат резултатите от проучване на Европейската асоциация на корабособствениците (ECSA), съобщават от пресслужбата на организацията пред Maritime.bg.

Снимката е илюстративна.

ECSA коментира, че този процес е свързан и с липсата на европейски и национални мерки за справяне с ефектите от пандемията.

Организацията изтъква, че заетите в сектора се изправят пред все по-големи трудности при продължаване на своята дейност.

Регистрирана е значителна загуба на оборот и сериозен спад на заетостта сред компаниите-членки на организацията. Такива резултати не се наблюдават единствено в танкерния сегмент.

ECSA изтъква, че най-засегнати от кризата са компаниите, опериращи фериботи, пътнически кораби, автомобиловози и съдове за обслужване на офшорната индустрия.

В някои сегменти на европейската морска индустрия се наблюдава срив на приходите с до 60%. Участвалите в проучването компании заявяват, че очакват частично възстановяване на пазара през второто полугодие.

Заетостта на морските лица, както и на ангажираните на брега морски специалисти, следва общата тенденция в сектора.

ECSA сигнализира, че националните схеми за подкрепа на бизнеса в бандемията са с ограничено приложение за морски лица.

Тревожна тенденция е, че най-силно засегнатите сегменти, които най-много се нуждаят от финансова помощ, са тези, които не получават такава.

Планираните инвестиции или ще трябва да бъдат отменени или задържани.

Само 26% от участвалите в проучването компании са изразили готовност да продължат с инвестициите си, свързани с намаляване на вредните емисии.

Това е голям провал за индустрията, подчертават от организацията.

Резултатите от проучването:

ECSA-COVID19-Survey-Report

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Кап. Христо Христов: Моята нептунова поща още намира получатели по света

Какво го е накарало да използва нептуновата поща, за да хвърли в океана близо 60 стъклени шишета с писма и как  24 години по-късно  му се обаждат чак от Южна Африка, разказва