Изсичането на Амазонската джунгла в Бразилия рязко се е засилило

Обезлесяването на екваториалните гори в Бразилия е отбелязало рязък скок с цели 64 процента през април, пише Ройтерс.

Данните са на местния Национален институт за изследване на космоса, който работи със сателитни снимки на огромната Амазонска джунгла.

Скокът в обемите на сечта не е само през април. През първите 4 месеца на 2020 г. се отчита увеличение от 55 процента спрямо същия период на 2019 г.

Амазонската джунгла е най-голямата дъждовна гора от този тип на света и опазването й е ключово за борбата с глобалното затопляне, защото тя абсорбира огромни количества парникови газове.

Наскоро властите в Бразилия обявиха план за изпращането на армейски части в джунглата, които да се борят с незаконната сеч и умишлените пожари с цел обезлесяване.

Освен отражение върху природата, сечта има отражение и върху местното население. Около 900 хиляди индианци живеят в Амазонската джунгла. Една от опасностите, които ги грози е външните хора да донесат зарази, срещу които традиционното население няма имунитет.

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини

Военноморският музей представя изложбата „По пътя към българското Освобождение“ по случай 3 март

В деня на националния празник 3 март Военноморският музей предлага на посетителите си изложба с непоказвани артефакти от своите фондове. Художествени и документални