Изсичането на Амазонската джунгла в Бразилия рязко се е засилило

Обезлесяването на екваториалните гори в Бразилия е отбелязало рязък скок с цели 64 процента през април, пише Ройтерс.

Данните са на местния Национален институт за изследване на космоса, който работи със сателитни снимки на огромната Амазонска джунгла.

Скокът в обемите на сечта не е само през април. През първите 4 месеца на 2020 г. се отчита увеличение от 55 процента спрямо същия период на 2019 г.

Амазонската джунгла е най-голямата дъждовна гора от този тип на света и опазването й е ключово за борбата с глобалното затопляне, защото тя абсорбира огромни количества парникови газове.

Наскоро властите в Бразилия обявиха план за изпращането на армейски части в джунглата, които да се борят с незаконната сеч и умишлените пожари с цел обезлесяване.

Освен отражение върху природата, сечта има отражение и върху местното население. Около 900 хиляди индианци живеят в Амазонската джунгла. Една от опасностите, които ги грози е външните хора да донесат зарази, срещу които традиционното население няма имунитет.

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални