Подводният апарат "Посейдон" ще носи ядрена бойна глава с капацитет 2 мегатона

Дълбоководният апарат с ядрена енергоустановка „Посейдон“ ще е основно оръжие на Русия в Деня на страшния съд, пише американското издание „The National Interest“.

В края на следващия месец се очаква спускането на вода на подводница ХАБАРОВКС, която ще бъде втори носител на безпилотните подводни апарати „Посейдон“, пише „Российская газета“.

Изданието споменава и доклади на Пентагона, които потвърждават съществуването на „Посейдон“ още през 2016 година. В документите се казва, че апаратът е в състояние да носи ядрена бойна глава с капацитет 2 мегатона и да достигне скорост от 108 kn под вода, което значително надвишава показателите на обикновените торпеда.

Безпилотният комплекс може да унищожи вражеска инфраструктура, авионосни ударни групи и други големи цели, като военноморски бази и дори крайбрежни градове с икономическо значение, припомня авторът на NI Питър Сучу, автор на няколко книги на военна тематика.

Вижте още:

Показаха стратегическия безпилотен подводен апарат „Посейдон“ (видео)

Последни новини

Последни новини

Черно море – Бриз: Разрушиха ни 60-годишен мост, който ние сме градили и дейността ни спира

Ръководството на варненския ветроходен клуб "Черно море - Бриз" твърди, че част от 60-годишен мост на брега на езерото е разрушен. Буквално е строшен и целостта му е нарушена.

Лавров: Присъствието на американски кораби в Черно море е придружено от агресивна реторика

Снимката е илюстративна. Американското посолство в Анкара е уведомило Турция за отмяна на преминаването на два кораба от Военноморските сили на САЩ през Босфора към Черно море,