Климатичните промени ще оцветят Антарктида в зелено

Части от Антарктическия полуостров ще променят цвета си, тъй като се очаква „зелен сняг“, причинен от цъфтящи водорасли, да се разпространи с повишаване на глобалните температури, показва ново изследване.

Въпреки че често се смята за лишена от растения, Антарктида е дом на няколко вида водорасли, които растат върху кишав сняг и изсмукват въглеродния диоксид от въздуха.

Изследователи от университета в Кеймбридж и Британското антарктическо проучване комбинираха сателитни изображения с наземни наблюдения, за да проследят настоящата степен на зелените водорасли в най-безплодния континент в света. Те идентифицираха повече от 1 600 отделни цъфтящи зелени водорасли върху снега на полуострова с обща площ от 1,9 квадратни километра.

„Въпреки че в световен мащаб числеността им е сравнително малка, в Антарктида, където има толкова малко растения, това количество биомаса е много значимо“, заяви Мат Дейви от Департамента за растителни науки в Кеймбридж.

„Много хора смятат, че Антарктида е само сняг и пингвини. В действителност, когато се огледате по периферията, има много растителен живот“, каза той.

Екипът изчисли, че водораслите на полуострова в момента абсорбират нива на CO2, еквивалентни на 875 000 средни пътувания с кола. Те откриха също, че по-голямата част от цъфтежа на водораслите е била на 5 километра от колония на пингвини, тъй като екскрементите на птиците са отличен тор.

Полярните райони се затоплят много по-бързо от други части на планетата и екипът прогнозира, че ниско разположените крайбрежни райони на Антарктида скоро ще бъдат без водорасли, тъй като преживяват безснежно лято. Но тази загуба вероятно ще бъде компенсирана от преобладаването на големи цъфтящи водорасли с повишаване на температурите и сняг на по-голяма надморска височина.

„Докато в Антарктида продължава затоплянето на малки ниско разположени острови, в един момент снежните покрития върху тях през лятото ще изчезнат“, казва Андрю Грей, водещ автор и изследовател в университета в Кеймбридж и NERC Field Spectroscopy Facility, Единбург.

„Обратно, в северната част на полуострова наблюдаваме някои наистина големи цъфтежи и предполагаме, че е вероятно да видим повече от тях.“

Грей заяви за АФП, че „зеленият сняг“ цъфти на по-висока почва и ще „компенсира“ ефекта от загубите на водорасли на морско ниво.

Докато повече водорасли означават по-голямо количество CO2, растенията биха могли да окажат малко, но неблагоприятно въздействие върху местното албедо – частта от топлината на Слънцето, която се отразява обратно от земната повърхност. Докато белият сняг отразява 80% от радиацията, която го удря, за зеления сняг тази цифра е по-близо до 45%. Екипът обаче заяви, че намаленото албедо е малко вероятно да повлияе на климата на Антарктида в някакъв смислен мащаб.

„В бъдеще очакваме там да има по-подходящо местообитание и като цяло повече улавяне на въглерод“, казват изследователите.

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални