Отбелязваме Европейския морски ден

Обявяването на 20 май за Европейски морски ден е инициатива, стартирана през 2007 г. в рамките на Интегрираната морска политика на съюза.

Празникът има за цел да подчертае значението на морето и морската индустрия, и да насърчава изграждането на европейска морска идентичност.

Дължината на крайбрежието на нашия континент е почти 70 000 км, като повечето държави-членки на ЕС или имат излаз на море, или са островни държави, пише ДППИ.

Ежегодно съюзът организира Конференцията и експо за Европейския морски ден (EMD) – двудневно събитие, по време на което европейската морска общност се среща, за да общува и обсъжда съвместни действия по морските въпроси и устойчивата синя икономика. През тази година инициативата бе отменена заради глобалната COVID-19 пандемия.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на