Д-р Андрей Ковачев: Европа разбира важността на морската индустрия и благосъстоянието на моряците

Над 6600 души от повече от 10 държави са подкрепили стартиралата преди дни от България глобална петиция в подкрепа на моряците – Seafarers Matter. Принципна подкрепа за инициативата изрази и българският евродепутат д-р Андрей Ковачев (ЕНП/ГЕРБ).

„Европа разбира важността на морската индустрия и благосъстоянието на моряците, което е пряко свързано с безопасността на корабоплаването. В много европейски пристанища вече се допускат смени на екипажи, работи се за осигуряване на коридори за тяхното придвижване“, каза пред Maritime.bg д-р Ковачев.

Припомняме, че транспортните министри на страните-членки на съюза приеха предписанията на Европейската комисия за създаването на специални транзитни коридори на летищата за бързо преминаване на сменните екипажи в морския транспорт. България вече предложи всяка държава да обяви контактна точка за корабни екипажи, която да подава данни към Европейската агенция за морска безопасност.

В започналата от България онлайн петиция – Seafarers Matter, стартирана по инициатива на морския посланик на IMO кап. Андриян Евтимов, се настоява и за отпадане на задължителната карантина за морски лица при употребата на тестове за коронавирус.

„Предстои да внеса парламентарен въпрос до Европейската комисия, подчертавайки за пореден път наложителното бързо решаване на ситуацията, свързана със смените на корабните екипажи. Нашето предложение е ЕК да отправи призив към правителствата на страните-членки на Международната морска организация за предприемането на единен подход.“, каза още д-р Ковачев.

Глобалното отпадане на ограничения за смени на моряци ще има положителен ефект и за самия бизнес от морската индустрия, който е сред силно засегнатите от финансовата криза, настъпила като ефект от пандемията, смята още българският евродепутат.

Maritime.bg припомня, че важни сегметни от европейската морска индустрия са сериозно засегнати от глобалната пандемия, според резултатите от проучване на Европейската асоциация на корабособствениците (ECSA). Секторът регистрира значителна загуба на оборот и сериозен спад на заетостта сред компаниите-членки на организацията.

Подкрепете петицията – SEAFARERS MATTER

Още по темата:

ECSA: Европейската морска индустрия е тежко засегната от пандемията

Глобална петиция тръгва от България в подкрепа на моряците

COVID-19 и морската индустрия

Последни новини

Последни новини