„Морстрой Поморие” ДЗЗД: Не споделяме позицията на кмета на община Поморие

Право на отговор на Консорциум „Морстрой Поморие” ДЗЗД по публикация.

Не сме съгласни с твърденията и изводите в двете публикации, с които се засяга професионалната компетентност на екипа и реномето на съдружниците в консорциума.               

Не споделяме позицията на кмета на община Поморие, но поради неприключили съдебни дела, спорове пред КЗК и процедура по възлагане на обществената поръчка, до настоящия момент сме се въздържали от коментар по темата.

Морската общност в страната ежедневно следи и се доверява на публикациите в Maritime.bg и Флагман.бг, поради което предоставяме следният отговор:

1. Консорциум „Морстрой Поморие” ДЗЗД притежава екип от специалисти с необходимите квалификация, познания и практически опит, натрупани през последните 25 години при изпълнение на  проекти за реконструкция, ремонтни и драгажни работи на пристанища и пристанищни съоръжения в страната и чужбина, което ни дава увереността, че можем качествено да изпълним обществената поръчка.

2. Консорциум „Морстрой Поморие” ДЗЗД обжалва първото решение за избор на изпълнител пред КЗК, като КЗК отмени като незаконосъобразно Решение № Р-30 от 09.07.2019 г. на кмета на община Поморие за определяне на изпълнител на обществената поръчка и върна преписката на възложителя с указания за ново аргументирано оценяване на техническите предложения на участниците, при съобразяване с мотивите на решението. С решение от 24.02.2020 г., Върховният административен съд потвърди и остави в сила отменителното решение на КЗК.

3. С новото решение от 23.04.2020 г. кметът на община Поморие отново класира Консорциум „Морстрой Поморие” ДЗЗД на второ място в процедурата с предмет „Изпълнение на СМР по проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Поморие“ – II етап: „Западен предпазен мол от профил 1 до профил 5“ с възложител община Поморие. 

4. При повторното разглеждане на офертите възложителят не изпълнява задължителните указания, дадени от КЗК и ВАС, като отново допуска съществени нарушения на Закона за обществените поръчки. 

5. В мотивите за оценка на комисията не са изтъкнати преимущества на предпочетената от възложителя оферта пред тази, класирана на второ място, още повече, че предпочетената оферта е с близо 280 000 лв. без ДДС по-висока. Тази разлика в ценовите предложения, възложителят умело преодолява като оценява с максимален брой точки техническото предложение на другия участник, без да отчете факта, че същият описва технологии и стандарти в строителството, отменени преди 15 години. 

6. Твърденията на кмета на община Поморие, че консорциума умишлено забавя проекта, не се покриват от неговите собствени действия, а именно – подаването на жалба пред ВАС срещу първото решение на КЗК,  както и от работата на оценителната комисия при общината, на която са нужни два месеца за ново повторно оценяване на вече разглежданите и познати по съдържание оферти.  

7. Възложителят следва да отговори на въпроса, кое оправдава оскъпяване на обекта с 5% – сума, която при липсата на обжалване от наша страна, би останала за сметка на българските и европейски данъкоплатци. 

Подавайки нова жалба пред КЗК, представляваният от мен консорциум, упражни  своето законово право за защита на правото си на участие в обществената поръчка при условия на равнопоставеност и прозрачност, обективна оценка на офертите и ефективно разходване на европейските средства. При невъзможност за защита на правата ни пред българските инстанции, нашият екип си запазва правото да сезира Европейската комисия относно законността при възлагане на обществената поръчка за изграждане на рибарското пристанище в град Поморие. 

С уважение,

к.д.п. Пламен Проданов,
Управляващ и представляващ
Консорциум „Морстрой Поморие” ДЗЗД

Последни новини

Пирати отмъкнаха техника от платформа край Мексико

Най-малко 30 автономни изолиращи средства за дихателна защита (SCBA) са откраднати от пирати, качили се на платформа BLACKFORD DOLPHIN (IMO: 8753122), намираща се в залив Кампече, съобщи мексиканският вестник "Ла Йорнада Мая".
Прочетете

Флотът търси 108 матроси

108 вакантни длъжности за матроси във военни формирования от Военноморските сили обявиха от флота, видя Maritime.bg. Ще се приемат на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, в страната или в чужбина, става
Прочетете

Рибар загина след сблъсък между риболовен кораб и катер на Бреговата охрана на САЩ

Снимка: USCG Един риболовец загина, а друг е с наранявания, след сблъсък между риболовния кораб DESAKATA и катера на Бреговата охрана (БО) на САЩ USCGC WINDSLOW GRIESSER (WPC-1116), съобщават от пресслужбата на американската институция.
Прочетете

Кораб загуби хиляди тонове дървен материал край Русия

Плаващият под флага на Того кораб за генерални товари MARIA (IMO: 9008081) загуби част от палубния си товар - нарязан дървен материал, край бреговете на Руската федерация. В понеделник, 8 август, тонове дървен материал бяха
Прочетете

Рекордно намаляване на морския лед в Антарктика

Морският лед в Антарктика през месец юли е достигнал най-малката си площ, регистрирана в последните 44 години, откакто се правят сателитни проучвания, предаде Франс прес, като цитира Европейската служба за климатичните промени
Прочетете

Започнаха честванията за годишнината на Военноморските сили

От град Русе започнаха честванията по случай 143-та годишнина от създаването на Военноморските сили на Република България. Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов проведе традиционните протоколни срещи с
Прочетете

Моряк загина при сблъсък между два кораба

Плаващият под флага на Антигуа и Барбуда контейнеровоз BF TIGER (IMO: 9303792) се е сблъскал с китайския кораб XING HANG 48 (MMSI: 413824803) във водите край Джъдзян, съобщи местното специализирано издание "Ксинде". На борда на
Прочетете

Дават 180 хил. лева за оглед на покриви в пристанищата за фотоволтаици

До 180 хил. лева ще разходи Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за оглед на покриви в държавните пристанищата. Това става ясно от обявена днес поръчка от предприятието, установи справка на Maritime.bg. Предметът на
Прочетете

Кап. Калчев: Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб „Рожен“ в…

Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб "Рожен" в Черноморск. Това заяви пред медии изпълнителният директор на "Параходство Български морски флот" АД к.д.п. Александър Калчев. Пет месеца и 20 дни след началото на
Прочетете

Кап. Карапанов: Кораб „Рожен“ бе изведен безпроблемно от пристанище Черноморск

Кораб "Рожен" бе безпроблемно изведен от пристанище Черноморск. Това заяви пред медии днес във Варна кап. Кирил Карапанов, който пое кораба през април - малко повече от месец след началото на руската военна операция на територията на
Прочетете

Последни новини

Флотът търси 108 матроси

108 вакантни длъжности за матроси във военни формирования от Военноморските сили обявиха от флота, видя Maritime.bg. Ще се приемат на военна служба на лица, завършили

Кап. Калчев: Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб „Рожен“ в Черноморск

Над 5 млн. долара са щетите за БМФ от блокирането на кораб "Рожен" в Черноморск. Това заяви пред медии изпълнителният директор на "Параходство Български морски флот" АД к.д.п.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент