Пекин осъди изявлението на Помпео по Хонконг

Офисът на китайското външно министерство в Хонконг изрази категоричен протест и осъди изявлението на Майк Помпео относно степента на автономност на Хонконг, пише РИА Новости.

Американският държавен секретар заяви, че се съмнява дали Хонконг се ползва с предишната автономия от Китай, което може да доведе до промяна на политиката на САЩ.

В позицията на китайското външнополитическо ведомство се изразява решителен протест срещу обвиненията на Помпео към централното правителство и правителството на специалния административен район за необоснован натиск.

Централното правителство и правителството на Хонконг полагат всички усилия за борба с пандемията и възстановяването на икономиката. „Американски служители неведнъж си позволяват да правят безотговорни изказвания по въпроса как законодателните и съдебните органи на Хонконг си изпълняват задълженията, като старателно се опитват да преувеличат и да оправдаят незаконните действия на участниците в антикитайските протести”, се казва в изявлението.

Говорителят на офиса подчертава, че действията и изявленията на Помпео са „неприкрита намеса в работата на Хонконг и във вътрешните работи на Китай, както и сериозно нарушение на основните норми на международното право и международните отношения”.

Според закон от 1992 г., САЩ поддържа благоприятни търговски отношения с Хонконг, но само ако Вашингтон прецени, че административният район има висока степен на автономия от Пекин.

САЩ декларираха, че ако решения на Китай засегнат автономията и свободата на Хонконг, гарантирани от китайско-британската съвместна декларация и конституцията, това „неизбежно ще повлияе” върху оценката на Вашингтон за споразумението „Една държава, две системи” и статута на тази територия.

Последни новини

Последни новини

"Спестени" са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

На метри над проектната дълбочина е лежал тръбопроводът, който предизвика разлив на отпадни води в акваторията на Варненското езеро. Той е трябвало да бъде положен на -22 метра

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас