Пекин осъди изявлението на Помпео по Хонконг

Офисът на китайското външно министерство в Хонконг изрази категоричен протест и осъди изявлението на Майк Помпео относно степента на автономност на Хонконг, пише РИА Новости.

Американският държавен секретар заяви, че се съмнява дали Хонконг се ползва с предишната автономия от Китай, което може да доведе до промяна на политиката на САЩ.

В позицията на китайското външнополитическо ведомство се изразява решителен протест срещу обвиненията на Помпео към централното правителство и правителството на специалния административен район за необоснован натиск.

Централното правителство и правителството на Хонконг полагат всички усилия за борба с пандемията и възстановяването на икономиката. „Американски служители неведнъж си позволяват да правят безотговорни изказвания по въпроса как законодателните и съдебните органи на Хонконг си изпълняват задълженията, като старателно се опитват да преувеличат и да оправдаят незаконните действия на участниците в антикитайските протести”, се казва в изявлението.

Говорителят на офиса подчертава, че действията и изявленията на Помпео са „неприкрита намеса в работата на Хонконг и във вътрешните работи на Китай, както и сериозно нарушение на основните норми на международното право и международните отношения”.

Според закон от 1992 г., САЩ поддържа благоприятни търговски отношения с Хонконг, но само ако Вашингтон прецени, че административният район има висока степен на автономия от Пекин.

САЩ декларираха, че ако решения на Китай засегнат автономията и свободата на Хонконг, гарантирани от китайско-британската съвместна декларация и конституцията, това „неизбежно ще повлияе” върху оценката на Вашингтон за споразумението „Една държава, две системи” и статута на тази територия.

Последни новини

Последни новини

За момента не са установени отклонения в качеството на водата на Черно море край Украйна

Разрушаването на стената на Каховската ВЕЦ на 6 юни 2023 г. заплашва с негативни последици за екосистемата на Черно море. Поради наводняването на крайбрежните зони има голяма

Evil Woman води след първия състезателен ден на Varna Channel Cup, днес яхтите влизат в канала море – езеро

Купата за канала, предлага днес на варненци невероятно зрелище, в което близо 40-те участващи яхти влизат в единствената за България, а и една от малките по света, канални