Военноморският музей разполага с богата колекция от корабни модели

Военноморският музей разполага с богата колекция от корабни модели, част от които са показани в експозицията, а други се съхраняват във фондовете му. Едни от най-ценните са от т.н. „Царска“ колекция, подарени от цар Борис III.

През 1921 г. Българският народен морски сговор подема инициатива за откриването на първата публична експозиция на Морския музей във Варна и започва набиране на средства и предмети. Цар Борис III взема присърце идеята и през ноември 1922 г. изпраща съхраняваните в двореца пет модела на български военни и търговски кораби: крайцера „Надежда”, миноносец тип „Дръзки”, параходите на Българското търговско параходно дружество „Цар Фердинанд” и „Борис” и един ветроход. През 1941 г. Морският музей получава още един модел от царското семейство – образец на английски колониален кръстосвач, тип 1890.

Първите четири от изброените по-горе, са включени в първата експозиция на музея, открита на 20 май 1923 г. Експонирани са в едно отделение от две стаи в северния ъгъл на подземните помещения на Девическата гимназията, където е разположен музеят. Считат се за най-ценните експонати и са обект на особено внимание, като се съхраняват в специални витрини.


Повечето от тях са изработени от или по поръчка на фирмите, построили съответния кораб. Практиката датира още от Средновековието, когато почти всички европейски плавателни съдове се строят без официални планове и корабостроителите изработват модели, за да покажат на клиента как ще изглежда корабът.


Независимо от политическите превратности, тези модели и до днес са неизменна част от експозицията на Военноморския музей. Свидетелства за първите стъпки на българското военно и търговско корабоплаване, те впечатляват със своите художествени качества и майсторска изработка.


По повод годишнината от откриването на първата експозиция на Морския музей, ви представяме първия от тях:
Моделът на параход „Борис“ е изработен от фирмата корабостроител „Wigham Richardson & Co”, Нюкасъл, Англия, 1894 г. за Българско търговско параходно дружество (БТПД), което е поръчало парахода. На 10 ноември 1894 г. Управителният съвет на БТПД изпраща модела на княгиня Мария Луиза като подарък за раждането на престолонаследника принц Борис.

Последни новини

Последни новини

Подписахме Меморандум за разбирателство за морско сътрудничество с Пакистан

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и посланикът на Ислямска република Пакистан Н. Пр. Мариам Афтаб подписаха Меморандум за разбирателство за