Напрежение в Средиземно море, поредни опасни маневри

Притесненията на Атина се засилват след поредица от прелитания на турски самолети над няколко големи източнобеломорски острова и действията на два кораба на турската брегова охрана срещу кораб на Фронтекс, патрулиращ на морската граница и гръцка риболовна лодка.

Снимка: AFP / TAL COHEN

Друг източник на безпокойство остава заявеното намерение на Турция да ускори изследователските си дейности край Южен Крит в райони, включени в споразумението за морска граница, подписано от Анкара и базираното в Триполи правителство в Либия. Гърция и дълъг списък от други страни осъдиха тези действия като незаконни. Последната страна, която денонсира сделката пред ООН, е Сирия.

Пред тези предизвикателства Атина се стреми да поддържа отворени канали за комуникация с регионалните играчи. За тази цел министърът на външните работи Никос Дендиас разговаря по телефона в четвъртък с американския посланик в Либия Ричард Норланд. Това се случва в момент, когато НАТО усилва опитите си да играе ключова роля в развитието на северноафриканската държава за компенсиране на руското влияние, а Турция се стреми да разшири влиянието си в региона.

Вчерашните ходове на Турция в Беломорието включваха 15 прелитания от турски изтребители F-16 над големите острови Лимнос, Лесбос, Хиос и Патмос и островите Панагия, Оиносес, Липсой, Аркой и Агатониси. Като цяло бяха регистрирани общо 79 нарушения на гръцкото национално въздушно пространство, съобщава „Катимерини“.

„Тормозът“ от двата кораба на турската брегова охрана на кораба на Фронтекс и гръцката риболовна лодка се случи в морската зона източно от островите Панагия и Оиносес.

В отговор гръцката брегова охрана изпрати два свои кораба и следи турските няколко часа, преди да се върнат на турския бряг. По-късно елинската брегова охрана пусна видео, показващо опасните маневри, провеждани от турските кораби.

Напрежението в четвъртък по въздух и море бе добавено към усложнения на сушата, в район, разположен в южната част на река Еврос, където през последните седмици бяха разположени специални сили на турската полиция. Районът стана обект на спор, след като наводнение промени речното корито. Проблемът подтикна Атина да предприеме няколко дипломатически инициативи. /БГНЕС

Последни новини

Последни новини

Преди 60 години е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас

Преди 60 години на днешната дата е създаден Дивизион патрулни кораби към Военноморска база – Бургас. На 2 юни 1963 г. е вдигнат флагът на първия от новодоставените шест

Китай стартира първи морски проект за улавяне и съхранение на въглероден диоксид

Началото на първи пилотен демонстрационен проект в Китай за улавяне и съхранение на въглероден диоксид, обяви Китайската национална офшорна петролна корпорация (CNOOC).