Краят на Договора „Открито небе“ – стъпка към пропастта

В четвъртък вечерта Доналд Тръмп обяви оттеглянето на САЩ от Договора „Открито небе“ (ДОН), като по този начин унищожи още един стълб на международната сигурност – след Договора за ликвидиране на ракетите с малък и среден обсег (ДЛРСМО). Това е поредният американски демарш, заплашващ стабилността на света.

Без шпионаж

Прозрачност на военните действия, изграждане на доверие, яснота и сигурност – тези и други големи слова прозвучаха на 24 март 1992 г. в Хелзинки при подписването на Договора „Открито небе“. Заедно с Договора за конвенционалните въоръжени сили в Европа (CFE) и Виенския документ от 1999 г., това споразумение имаше за цел да внесе яснота в сферата на конвенционалните оръжия в евроатлантическото пространство. Русия го ратифицира през май 2001 г.

Оттогава специални самолети на руските ВВС редовно прелитат над военни съоръжения в Съединените щати и НАТО, а членовете на Северноатлантическия алианс получават достъп до руското въздушно пространство. Без шпионаж – на борда на инспектиращите самолети винаги са били офицери от „приемащата страна“.

Арсеналът на бордовите инспектори беше доста скромен в сравнение с оборудването на съвременните разузнавателни самолети.

Съдбоносен полет

Напълно безобидният договор, основан на принципа „довери се, но провери“, за първи път се срина през август 2017 г. Тогава избухна сериозен скандал в американските медии и социалните мрежи на фона на съобщения на Си Ен Ен за полет на руски военен самолет над Капитолия, Пентагона, Белия дом и тайния правителствен бункер Маунт Уедър близо до американската столица.

Руският наблюдателен борд Ту-154М Лк-1 прекоси строго секретната зона на въздушното пространство в района на Белия дом на надморска височина само около хиляда метра. Пентагонът трябваше търпеливо да обясни на развълнуваните американци, че става въпрос за планиран полет съгласно Договора за открито небе и не представлява заплаха за националната сигурност.

Но отгласът от това остана и се превърна дори в политически. По това време мнозина в САЩ смятаха Доналд Тръмп за едва ли не шпионин на Кремъл и възприемаха всяко сътрудничество с Москва като предателство на държавните интереси. Американското вътрешно разследване обаче не успя да докаже връзките на президента с Русия и дискусиите за необходимостта да се оттеглят от международните договори отшумяха за известно време.

Формална причина

През 2019 г. обаче, на фона на продължаващото влошаване на отношенията с Русия, американските политици отново започнаха да говорят, че Договора „Открито небе“ не е в национален интерес. Все по-често тази гледна точка беше изразявана и от президента.

Миналата есен „Уолстрийт Джърнал“ съобщи, че Тръмп вече е подписал документа и разрушаването на споразумението е само въпрос на време. Основният аргумент беше, че ДОН дава на Москва твърде широки възможности за събиране на информация за Съединените щати. В началото на април лондонският „Гардиан“, позовавайки се на собствени източници, заяви: „Вашингтон ще започне процеса на оттегляне съвсем скоро“. И в края на месеца руското външно министерство също изрази притеснения по този въпрос.

„Експерти, които наблюдават развитието на ситуацията около споразумението, смятат, че във Вашингтон вече е взето решение,“ каза руският министър на външните работи Сергей Лавров. „Ние правим подобни изводи въз основа на контактите ни с американците, като и с други членове на НАТО и с други страни по Договора.“

За срива на договора САЩ обвиниха Русия. Те твърдяха, че Москва е използвала забранено оборудване на инспектиращите самолети. Не дадоха обаче никакви доказателства. Всъщност, според експерти, Пентагонът е бил изключително недоволен, че Москва може да получава информация за военната инфраструктура на САЩ и състоянието на техните въоръжени сили.

Последен договор

Според военни експерти, интервюирани от РИА Новости, оттеглянето на САЩ от Договора „Открито небе“ няма да повлияе много на националната сигурност. Заместник-директорът на Института за политически и военни анализи Александър Храмчихин каза, че Русия вече така или иначе е в губеща позиция по отношение на страните от НАТО.

„Това споразумение е само формално равноправно, но всъщност не е“, обясни Храмчихин. „Оказва се, че те (страните от НАТ) могат да летят само над нас, а ние нямаме достатъчно квоти, за да летим над тях. Те са много, а ние сме сами. От военна гледна точка няма да загубим нищо, тъй като всичко, което е нужно, е отлично видимо и със спътници.“

Факт е, че за всяка страна по договора са определени дадени квоти. Съединените щати и групи в състава на Русия и Беларус имат 42 полета годишно. Великобритания, Канада, Италия, Германия, Украйна, Франция и Турция имат по 12. Интересното е, че цялата квота не може да бъде използвана за полет само над една държава. В същото време съвременните руски средства за военно разузнаване са в състояние да проследяват заплашително съсредоточаване на войски на територията на всяка държава без допълнителни наблюдателни полети.

В момента вече съществува само едно военно споразумение между САЩ и Русия – Договорът за мерки за по-нататъшно намаляване и ограничаване на стратегическите бойни оръжия (СТАРТ III). Срокът му изтича на 5 февруари 2021 г. Експертите са сигурни, че американците ще погребат и него. /БГНЕС

–––––––––––––––-

Андрей Коц за РИА Новости

Последни новини

Последни новини

"Спестени" са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

На метри над проектната дълбочина е лежал тръбопроводът, който предизвика разлив на отпадни води в акваторията на Варненското езеро. Той е трябвало да бъде положен на -22 метра

По света и у нас

САЩ продава торпеда на Тайван

Малко след полагането на клетва на президента на Тайван Цай Ингвен , правителството на САЩ обяви одобрение на нова сделка за доставка на оръжие за Тайпе. Ще бъдат доставени

ДАР ще следи за хибридни атаки

Депутатите разшириха правомощията на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР). Промените в закона предвиждат разузнаването да следи за „хибридните атаки и асиметричните рискове

По света и у нас