Освободиха българския капитан, отвлечен от пирати

Пирати освободиха 49-годишния български капитан на контейнеровоза TOMMI RITSCHER, както и останалите 7 моряци от екипажа.

Това потвърдиха официално пред Maritime.bg от фирмата-собственик на плавателния съд.

По-рано днес външният министър Екатерина Захариева обяви в социалните мрежи, че капитанът вече е в европейска страна.

„Да, можем да потвърдим, че моряците са изведени извън Нигерия. Те са в добро състояние“, коментираха пред Maritime.bg от компанията.

Изявление на Woollerton Shipping – собственик, и Transeste Schiffahrt – мениджър на кораба:

Освободените морски лица са преминали медицински прегледи и са в добро състояние, предвид прекараното време в плен. Те са в контакт със семействата си и молим да им се даде поверителност, тъй като работят за пълно възстановяване от изпитанието си.

Собствениците и мениджърите на кораба искат да благодарят на екипажа за тяхната смелост и издръжливост през този изключително труден момент и на техните семейства за тяхната издръжливост, докато чакаха и се надяваха. Ние също благодарим на органите, правителствените агенции и специалистите, които допринесоха за освобождаването на нашите моряци.

Поради продължаващия бич на пиратството, няма да се предоставят оперативни подробности относно освобождаването на екипажа.

„Предстои капитанът скоро да се върне в България, след като първоначално пристигна от Африка на територията на друга европейска държава. За да напусне Африка, посолството ни в Нигерия му издаде временен паспорт. МВнР през цялото време бе в тясна координация и връзка със собствениците на кораба“, коментираха от пресцентъра на МВнР.

Maritime.bg припомня, че около 0500 ч. българско време на 19 април пиратска група успява да се качи на борда на плаващия под флага на Португалия контейнеровоз, намирал се на рейд край Котону на около 4 nm от брега. 8 моряци от екипажа са пленени, а останалите 11 души успяха да достигнат безопасно помещение.

Тема в развитие:

Отвлечените моряци край Бенин са в добро състояние

Захариева: Имаме предположения, че отвлечените моряци не са в Бенин

Отвлечените са моряци от България, Украйна, Русия и Филипините

Очакват положителна развръзка с отвлечените моряци в Бенин

Българският капитан е в пиратски плен

Не е ясно дали българският капитан от Варна е сред похитените от пирати в Бенин

Официално от Бенин: Осем моряци са отвлечени от кораба, спецчасти го щурмуваха

Капитанът на атакувания от пирати кораб край Бенин е българин?

Ситуацията на атакувания от пирати кораб е „специфична“

Пирати атакуваха кораб с български моряци

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас