"Спестени" са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

На метри над проектната дълбочина е лежал тръбопроводът, който предизвика разлив на отпадни води в акваторията на Варненското езеро. Той е трябвало да бъде положен на -22 метра под водното равнище. Това стана ясно от думите на Христо Николов, главен инженер на „Хидроремонт ИГ“, която е подизпълнител в езерото на пътностроителната „Хидрострой“ по аварийния ремонт за 1.3 млн. лева, възложен само по рамково споразумение.

Николов уточни, че тръбопроводът е прекъснат под механично въздействие и вероятен удар, но избегна да потвърди, че става дума за кораб, плавал при пределно газене.

По всичко обаче личи, че при изпълнението на проекта, въведен в експлоатация през 2011 година, са „спестени“ парите за вкопаване на тръбата.

Сега, по думите на Николов, ще се изкопаят над 50 хил. куб. метра от дъното на езерото, за да се обособи траншея с дълбочина от 7 до 10 метра за полагане на тръбата в нея. Така ще се изпълнят проектните параметри и няма да има нужда от допълнителни корекции при очакваното удълбочаване на каналите за баснословните над 350 млн. лева, част от които вероятно ще отиде при руски фирми.

При огледите на водолази на „Хидроремонт ИГ“ станало ясно, че останалата част от тръбопровода е „частично вкопана“, но Николов побърза да изтъкне, че тя е извън фарватера.

„Нищо не можем да коментираме, изпратете въпроси по имейла“, заявиха в телефонен разговор пред Maritime.bg от офиса на гръцката фирма Sfelinos S.A., която от строителство е пренасочила дейността си към изграждане на басейни. Отговори не постъпиха и по имейл от главния изпълнител на тръбопровода, който също не отговорил и на писмата от Община Варна, с които е информиран за аварията в гаранционния срок.

Базирана в Благоевград фирма е била подизпълнител на гръцката компания, според неофициална информация. Maritime.bg се свърза с обслужващата я счетоводна кантора. „Нищо не знам, нито съм виждала собствениците, нито съм ги чувала от години. Комуникирам с едно момиче от офиса им, което праща по 1-2 фактури месечно, друго не знам“, каза счетоводител от кантората.

Днес стана ясно, че от ВиК са информирали всички институции за аварията на 20 август 2019 г. Водното дружество не е изискало справка от РКТ за преминалите кораби. „Не сме изисквали такава справка, тъй като ВиК – Варна не е разследващ орган“, заяви зам.-управителят на предприятието Михаил Маринов. Той обяви, че ВиК ще обжалва и намалената от 44 хил. на 11 хил. лв. ежемесечна глоба, тъй като според него дружеството не било отговорно за замърсяването.

По същия начин той прехвърли и отговорността за липсващото вкопаване на тръбата на предходното ръководство на компанията, от което следвало да се търсят отговори.

Междувременно Басейнова дирекция „Черноморски район“ изтъкна, че замърсяването от тръбата било локално и не се намира връзка между него и масовото измиране на риба в езерото.

Все още се очакват резултатите от проверките на прокуратурата.

Вижте още:

Ето какво оцвети водите на Варненския залив и канала море-езеро

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас