Китайският парламент прие закона за сигурността на Хонконг

Китайският парламент прие плановете за налагане на закон за националната сигурност на Хонконг, за който критиците твърдят, че ще унищожи автономията на града.

Над 2800 членове на Националния народен конгрес (НДК) гласуваха в голяма степен в подкрепа.

Обявяването на резултата бе посрещнато с продължителни и бурни аплодисменти от делегатите.

Само един човек се противопостави на предложението, а шестима се въздържаха.

Законът ще бъде директно наложен от властите на континента, като по този начин ефективно заобикаля правителството на Хонконг.

Според проекта на предложението, публикуван миналата седмица, законът ще позволи на континенталните органи за сигурност да работят открито в Хонконг.

Постоянната комисия на НДК – която вероятно ще заседава през юни – сега ще бъде натоварена с формулирането на законодателството, което според Пекин трябваше да бъде направено „по-рано“.

Плановете предизвикаха осъждане от страна на чужди правителства, инвеститори и хонконгското движение за демокрация, които твърдят, че Китай изкоренява свободите, които обеща на града съгласно споразумението си с Великобритания от 1997 г.

Съединените щати отнеха специалния си статут за Хонконг, като твърдят, че градът вече не е автономен от Пекин, проправяйки пътя за бъдещи санкции и премахване на търговските привилегии във финансовия център.

Китай направи закона за националната сигурност на Хонконг основен приоритет в годишната парламентарна сесия, след като масови продемократични протести разтърсваха финансовия център седем месеца миналата година.

Огласяването миналата седмица, че Китай ще наложи новия закон за сигурност, предизвика отново протести в Хонконг, въпреки че огромно полицейско присъствие попречи на масови събирания.

Заместник-председателят на постоянната комисия на НДК Ван Чън каза миналата седмица, че забавянето на Хонконг в прилагането на собствения закон за сигурност е принудило китайското ръководство да предприеме действия.

„Повече от 20 години след завръщането на Хонконг обаче все още не се изпълняват съответните закони поради саботажите и препятствията от страна на онези, които се опитват да посеят проблеми в Хонконг и Китай като цяло, както и от външни враждебни сили“, каза Ван.

Китай не само отказа да обърне внимание на опасенията на протестиращите, но и рутинно ги атакува като „антикитайски сили на хаоса“, подкрепяни тайно от западните сили, стремящи се да унищожат града и да търсят пълна независимост от континенталната част.

Властите на континентален Китай често използват закона за националната сигурност, за да задържат активисти, журналисти и адвокати под предлог за извършване на „подривна дейност“ – в някои случаи в продължение на няколко години без съд или достъп до адвокати.

Няколко важни подробности относно закона все още не са изяснени – включително как той ще определи престъпленията, както и „чуждата намеса“, дали нарушителите ще бъдат съдени в Хонконг или Китай, дали на чуждестранните съдии на Хонконг ще бъде разрешено да разглеждат случаи, свързани с националната сигурност и дали законът ще влиза в сила по случаи със задна дата.

Последни новини

Последни новини

Няма непосредствена опасност за крайбрежието ни от взривяването на „Каховка“

Във водите на Черно море в района на Одеса постъпва вода от р. Днепър след взривяване на стената на яз. Каховка. Акт, за който взаимно се обвиняват Русия и Украйна. През

Подводният риф при нос Шабла върху карти на Гаетано ди Палма и Ал. Конрад от 1811 и 1828 година

Отсечка от картата „Карта на по-голямата част от Турция в Европа“ на Гаетано ди Палма от 1811 г. с част от западния бряг на Черно и подводният риф при нос Шабла (Cap Chabla).