Русия и Сирия проведоха учение в базата Тартус

Във водите на руската военноморска база в Тартус се проведоха съвместни учения на сирийските военноморски сили и руския флот. Отработено е неутрализиране на диверсанти, атакуващи стратегически важно пристанище, в което, според легендата, е заложено самоделно експлозивно устройство акваторията му.

За минути подразделението на противодиверсионните сили и средства е вдигнато по тревога, a бойни плувци се потапят във водата от борда на катера „Раптор“ и продължават активното търсене на диверсионната група. Двама диверсанти са „неутрализирани“, а други двама са заловени и взети на борда на „Раптор“.

В рамките на учението руският противоминен кораб „Иван Антонов“ получи задачата да открие подводници и плаващи мини и да освободи канала за противодиверсионния катер „Кинел“ и патрулния „Раптор“.

Подобни учения позволяват да се установи бойна координация между войските на Русия и Сирия във водите на стратегически важното пристанище в Тартус. Руската военноморска база и постоянното присъствие на руските военни кораби в този регион е гаранция за сигурността в Източното Средиземноморие, пише RB.

„Днес се проведоха съвместни тактически учения на ВМС на САР и на Военноморските сили на Руската федерация, по време на съвместните тактически учения бяха оработени въпросите за универсалната отбрана на сборния пункт Тартус“, коментира Вячеслав Родионов, ръководител на сборния пункт в Тартус.

„Всички цели на планираното учение са постигнати, ВМС на САР и ВМС на Русия успяха да опазят и защитят морската база в Тартус“, подчерта той.

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас