Смените на моряци не могат да бъдат отлагани повече

Смените на корабни екипажи не могат да бъдат отлагани повече. Това пишат в поредното отправено искане за спешни мерки на правителства от трите агенции на ООН – Международната морска организация (ММО), Международната организация на труда (МОТ) и Международната организация за гражданска авиация (ИКАО), които изтъкват, че този процес следва да започне поради хуманитарни причини, но и във връзка с международните разпоредби.

Търсим подкрепа от правителствата за услесняване смените на моряци в корабните екипажи, които са от съществено значение за поддържането на глобалните вериги за доставки на товари, включително хуманитарни помощи и доставки на медицинско оборудване.

За пореден път трите организации настояват моряците да се определят като „ключови работници“, включително работещите на риболовки кораби, в офшорната индустрия, авиационния персонал, работещите в летищата и пристанищата, независимо от тяхната националност.

Призовават се правителствата да освободят този персонал от ограниченията за пътуване, за да се гарантира, че могат да се извършат промени в екипажите и че те имат достъп до спешно медицинско лечение и, ако е необходимо, да улеснят спешното репатриране.

В съвместното изявление се казва, че правителствата и съответните национални и местни органи трябва да прилагат вече договорени насоки, издадени от ИКАО, ММО, МОТ и Световната здравна организация (СЗО). Това включва – разрешаване смените на екипажи и допускане на транзитно придвижване през територията на съответната държава (т.е. до летище), когато е с цел смяна или репатриране, но при прилагане на подходящи протоколи за скрининг.

По-рано този месец генералният секретар на ММО Китак Лим одобри поредица от протоколи, разработени със съдействието на морската индустрия, за да се гарантира, че смените в корабните екипажи могат да се извършват безопасно по време на пандемията COVID-19.

На правителствата за пореден път се припомня, че над 80% от общия обем на световната търговия се осигурява от морския транспорт, който е жизнената сила на световната икономика и зависи от двата милиона моряци в световния флот.

Вижте целия документ:

circular

Още по темата:

Пада карантината за български моряци

Предстои хуманитарна криза: 200 000 са моряците, очакващи смяна

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас