Отпадна карантината за български моряци

От 01 юни отпада задължителната 14-дневна карантина за български моряци, които се връщат в страната.

Това е записано в заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена днес (виж долу).

Припомняме, че искането за отпадане на задължителната карантина за морски лица бе поставено пред транспортния министър Росен Желязков от кап. Андриян Евтимов, морски посланик на добра воля към Международната морска организация (IMO).

Кап. Андриян Евтимов (ляво) и министър Росен Желязков

Транспортният министър пое ангажимент засягащата българските моряци мярка да отпадне до края на седмицата, което вече е факт.

С подкрепата на Maritime.bg, кап. Евтимов стартира инициативата „Seafarers Matter“, която има за цел да привлече вниманието на широката общественост към проблема със смените на моряци. Петицията бе подкрепена от ITF, организации от Хърватска, Русия, Украйна, Бангладеш и други. Над 15 500 души подкрепиха петицията.

Повече от 200 000 са моряците, очакващи смяна, а сред тях и най-малко 1 000 българи.

Рестриктивните мерки, наложени по време на пандемията, засегнаха сериозно и корабоплаването, а най-опасният ефект, за който предупреждават редица международни организации, е свързан със смените на корабни екипажи. Наличието на ограничаващи мерки за смени е възможно да доведе до хуманитарна криза.

За пореден път организации настояват моряците да се определят като „ключови работници“, включително работещите на риболовни кораби, в офшорната индустрия, авиационния персонал, работещите в летищата и пристанищата, независимо от тяхната националност.

Призовават се правителствата да освободят този персонал от ограниченията за пътуване, за да се гарантира, че могат да се извършат промени в екипажите и че те имат достъп до спешно медицинско лечение и, ако е необходимо, да улеснят спешното репатриране.

Българската инициатива „Seafarers Matter“ бе официално подкрепена и от члена на Европейския парламент д-р Андрей Ковачев, който вече отправи парламентарно питане до Европейската комисия по проблема със смените.

По-рано този месец генералният секретар на ММО Китак Лим одобри поредица от протоколи, разработени със съдействието на морската индустрия, за да се гарантира, че смените в корабните екипажи могат да се извършват безопасно по време на пандемията COVID-19.

Още по темата:

Подкрепете инициативата „Seafarers Matter“

ITF подкрепи моряшката петиция „Seafarers Matter“

Д-р Андрей Ковачев: Европа разбира важността на морската индустрия и благосъстоянието на моряците

Глобална петиция тръгва от България в подкрепа на моряците

К.д.п. Евтимов: Тестовете да станат основа за смените на екипажи

Вижте още в заповедта:

1590767300004document

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас