Руски екраноплан ще патрулира в Черно море

Русия планира да приеме в състава на въоръжените си сили екраноплана А-050 „Чайка-2“, който ще патрулира във водите на Черно море. „Морското чудовище“, както бе определен от американското издание WAM, ще служи и във водите на Северния морски път, но и в Каспийско море.

„Чайка-2“ е разработка на Централното конструкторско бюро за съдове на подводни крила „Алексеев“.

„Екранопланът е и амфибия, ще може да излиза на брегове с наклон до 5%, но и да каца на брегови летища“, заявява Георги Анцев, председател на съвета на директорите на ЦКБ, пише сайтът tecnoblog.ru, предаде RB.

Разработчиците смятат, че „Чайка-2“ може да се използва и за усвояване на Арктика, тъй като екранопланът се влияе много по-слабо от метеорологичните условия, отколкото хеликоптерите. В допълнение към патрулирането на морския бряг, с помощта на „Чайка-2“ ще бъде възможно да се извършват операции по търсене и спасяване.

„В товарното отделение на екраноплана може да има спасителна лодка, с помощта на която ще бъде възможно да се извършват спешни аварийно-спасителни и издирвателни операции. Лодката може да бъде приета обратно на борда след първичното й спускане. Това е неочаквана възможност за мобилност в открити води“, добави Анцев.

Благодарение на използването на съвременни материали, A-050 „Чайка-2“ тежи около 50 т и може да вземе на борда стотици войници или 9 т товари. С помощта на самолетни двигатели, „Чайка“ ще ускорява до 450 км/час. И не само над водна повърхност, но и над лед или равна степ. Обхватът на полета ще е до 5000 км.

Екранопланът е хибриден и може да лети като самолет. Горното крило се използва за излизане от екранонпланен полетен режим (летене на малка височина над водата). Благодарение на възможностите за трансформация по време на полет, A-050 ще бъде в състояние да избегне всички препятствия, които ще срещне при операциите си – острови или кораби.

„Чайка-2“ е в последен етап на тестване.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на