Октопод живее спокойно на 7 км. под провърхността на океана

Най-дълбоката известна среща с октопод е заснета на филм, на повече от два километра по-дълбоко от предишния път, съобщи Си Ен Ен. Създанието е заснето на близо 7 километра под повърхността на Индийския океан с помощта на автономна подводна система. Това са кадрите на най-голяма досега дълбочина с октопод.

Изследователите смятат, че става дума вероятно за нов вид Grimpoteuthis, или „Октопод Дъмбо“, род на дълбоководни октоподи, наречени така поради приликата с анимационния герой на Дисни.

В продължение на година и половина, като част от експедицията Five Deeps, учените изследваха най-дълбоките точки на океаните.

Морският еколог Алън Джеймисън, който ръководи екипа, направил откритието, каза пред Cи Ен Ен, че след като е извършил повече от 100 гмуркания, екипът има представа какви видове, включително риби и ракообразни, се наблюдават на морското дъно – но били шокирани, когато забелязали октопода.

По време на гмуркането миналия април той каза: „Както обикновено, заснехме голяма част от едни и същи неща, но след това изведнъж по средата на гмуркане на близо 6000 метра пред камерата се появи този октопод Дъмбо“.

„Два дни по-късно работехме на малко по-дълбоко, на 7000 метра, и камерата е на морското дъно само за четири минути. И това нещо просто излезе от тъмнината, плъзна се към камерите – друг откопод Дъмбо „, заяви Джеймисън, главен изпълнителен директор на компанията за дълбоководни проучвания Armatus Oceanic пред Cи Ен Ен.

Експертите наблюдавали видове на 5 760 и 6 957 метра дълбочина в океана – докато „скачат” от място на място на морското дъно и съобщават за новите открития в научното списание Marine Biology.

Джеймисън каза, че откритието дава информация до каква дълбочина се спускат тези октоподи.

Джеймисън каза още, че се надява откритието да отправи предизвикателство към хората по отношение на дълбоководните създания, които често се възприемат като страшни и странни чудовища.

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас