Октопод живее спокойно на 7 км. под провърхността на океана

Най-дълбоката известна среща с октопод е заснета на филм, на повече от два километра по-дълбоко от предишния път, съобщи Си Ен Ен. Създанието е заснето на близо 7 километра под повърхността на Индийския океан с помощта на автономна подводна система. Това са кадрите на най-голяма досега дълбочина с октопод.

Изследователите смятат, че става дума вероятно за нов вид Grimpoteuthis, или „Октопод Дъмбо“, род на дълбоководни октоподи, наречени така поради приликата с анимационния герой на Дисни.

В продължение на година и половина, като част от експедицията Five Deeps, учените изследваха най-дълбоките точки на океаните.

Морският еколог Алън Джеймисън, който ръководи екипа, направил откритието, каза пред Cи Ен Ен, че след като е извършил повече от 100 гмуркания, екипът има представа какви видове, включително риби и ракообразни, се наблюдават на морското дъно – но били шокирани, когато забелязали октопода.

По време на гмуркането миналия април той каза: „Както обикновено, заснехме голяма част от едни и същи неща, но след това изведнъж по средата на гмуркане на близо 6000 метра пред камерата се появи този октопод Дъмбо“.

„Два дни по-късно работехме на малко по-дълбоко, на 7000 метра, и камерата е на морското дъно само за четири минути. И това нещо просто излезе от тъмнината, плъзна се към камерите – друг откопод Дъмбо „, заяви Джеймисън, главен изпълнителен директор на компанията за дълбоководни проучвания Armatus Oceanic пред Cи Ен Ен.

Експертите наблюдавали видове на 5 760 и 6 957 метра дълбочина в океана – докато „скачат” от място на място на морското дъно и съобщават за новите открития в научното списание Marine Biology.

Джеймисън каза, че откритието дава информация до каква дълбочина се спускат тези октоподи.

Джеймисън каза още, че се надява откритието да отправи предизвикателство към хората по отношение на дълбоководните създания, които често се възприемат като страшни и странни чудовища.

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент