Норвежки град не иска подводниците на НАТО

Жители на град в Норвегия се обявиха против предложения под натиска на НАТО план за приемане на ядрени подводници на Алианса в местно общинско пристанище. Това се случва след извеждане от експлоатация на военноморската база Олавсверн в северната част на страната.

Снимка: AFP

Против очакваното базиране на ядрени подводни сили на НАТО се обявиха и редица екоорганизации в Норвегия, както и политически сили.

Общинският порт Хаакосверн в Берген е единствен одобрен от въоръжените сили на кралството, в който могат да застават ядрени подводници на страни от НАТО, съобщи местната телевизия NRK.

Представител на ВМС е цитиран да казва, че първите подводни лодки на Алианса се очакват до средата на годината, процес, който е бил забавен от коронавирус пандемията.

Пред вестник „Klassekampen“ говорител на въоръжените сили заявява, че са спуснати политически инструкции за подготовка на порта за приемане на подводници на НАТО. „Ние не участваме в политиката“, подчерта дебело армейският говорител, който изтъква още, че притесненията на местното население, свързани с евентуални опасности за околната среда, са неоснователни.

Председателят на борда на директорите на общинския порт в Тромсьо, който управлява терминала, в който ще се приемат натовски ядрени подводници, заяви: „Това не е добро решение за нас. Предпочитаме пристанището да не се използва за подобни цели“.

„Приемането на ядрени подводници в пристанищата на Норвегия е практическа игра на руска рулетка с хората и природата. Или още по-конкретно: НАТО-вска рулетка. Това е така, защото правителството и парламентът не желаят да кажат – „Не! на САЩ“, заяви Фрод Плейм, лидер на Грийнпийс в Норвегия.

По думите на Плейм Тромсьо е сред общините, които са настоявали Норвегия да подкрепи усилията на ООН за пълно ядрено разоръжаване, включително да се забранят посещенията в местни пристанища на плавателни съдове с ядрени реактори или ядрени оръжия на борда.

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас