Инж. Славов: Абсолютно недопустими са спекулациите за измиране на риба от замърсяване във "Флотски арсенал"

Абсолютно недопустими са твърденията за замърсяване от „ТЕРЕМ КРЗ Флотски арсенал – Варна“, причинило измиране на риба в акваторията на Варненското езеро. Това заяви пред Maritime.bg инж. Данаил Славов, управител на държавното кораборемонтно и корабостроително предприятие.

„Пробите, взети от компетентните органи, установиха завишено съдържание на азот амониев в близка до територията на завода акватория. Дебело подчертавам, с което се надявам да се прекратят спекулациите по темата, че в нито една част от производствените процеси във Флотски арсенал не се използват и не са налични подобни вещества“, заяви още Славов.

Той отхвърли и спекулациите, че в предприятието е бил допуснат разлив.

„Флотски арсенал“ спазва най-високите стандарти за опазване на околната среда в кораборемонтната и корабостроителната дейност, категорични са от ръководството на държавната компания.

Maritime.bg припомня, че БДЧР осъществи пробонабирания в различни точки на Варненското езеро, след измиране на риба. Не бяха разпространени данни за взети проби от района на вливащата се в езерото р. Провадийска, нито в района на пристанище „Варна – Запад“ и акваториите около промишлените предприятия в Девня.

От разпространената от БДЧР информация стана ясно, че в близка до завода акватория е било установено завишено съдържание на азот амониев, фосфор и ортофосфати. Никъде в предоставената на медиите информация не е посочен източникът, довел до превишение на нормативно установените стойности.

Тема в развитие:

„Спестени“ са парите за вкопаване на тръбата под дъното на Варненското езеро

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент