Отношенията между Русия и САЩ непрекъснато се влошават

Отношенията между Русия и САЩ непрекъснато се влошават, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков в интервю за National Interest.

„Преминаваме от една ниска точка в друга – както навремето каза полският мислител Станислав Йежи Лец:„ Мислехме, че сме стигнали дъното, но след това почукаха отдолу“, каза дипломатът.

Рябков добави, че взаимодействието на Москва и Вашингтон в сегашната му форма е различно от времето на Студената война. Според него тогава конфронтацията между двете суперсили е била по-опасна, но и по-предсказуема.

Като една от най-проблемните области в отношенията дипломатът посочи контрола върху оръжията.

„Човек придобива усещането, че САЩ не вярват концептуално в контрола върху оръжията. Вместо това Вашингтон се опитва да намери извинения, за да се измъкне от колкото може повече договори в тази област, в които е замесена Москва“, каза Рябков.

Администрацията на Доналд Тръмп се оттегли от няколко международни споразумения за сигурност. Първият такъв документ беше Договорът за ракетите със среден обсег на действие – американските власти обвиниха Русия в неспазване на условията му. Претекстът за излизане от споразумението беше тестът на руската крилата ракета 9M729, която според Белия дом противоречи на Договора за РСОД. В отговор Русия демонстрира пускова установка и транспортно-изстрелващ конвейер и разкри тактическите и техническите характеристики на ракетата, които потвърдиха съответствието на 9M729 с условията на договора.

Също през май тази година американските власти обявиха оттеглянето си от Договора за открито небе, който позволява на участниците открито да събират информация за въоръжените сили и дейностите на другия.

В светлината на необходимостта от сключване на нов Договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, чиято стара версия изтича през февруари 2021 г., САЩ искат и Китай да стане страна по споразумението и заплашват да не подновят договора в противен случай./РИА Новости

Последни новини

Последни новини

Търсят помощ от петима министри за пътя до пристанищен терминал Варна – Запад

Пореден опит прави кметът на Девня Свилен Шитов за решаване на проблема с пътя до най-големия български пристанищен терминал Варна - Запад. За 13-и път градоначалникът търси

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент