Американските компании ще пострадат от санкциите на САЩ

Поглед от USS Peleliu
Поглед от USS Peleliu

Всички санкции на САЩ спрямо Хонконг ще засегнат и интересите на американските компании тук, заяви секретарят по финансовите въпроси на правителството Пол Чан.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще преразгледа отношенията си с административния район, включително предоставяните търговски облекчения.

Трябва да се отбележи, че въпреки заявленията на САЩ за ограничителни мерки спрямо Хонконг, те имат големи икономически и други интереси в автономния град, подчерта Чан. През последните 10 години търговският баланс в полза на САЩ в Хонконг е около 1 милиард долара. Хонконг заема първо място по този показател сред търговските партньори на Съединените щати. Вашингтон има сериозни интереси в областта на услугите в Хонконг, особено във финансовата сфера. Затова всякакви ограничителни мерки ще нанесат вреда и върху интересите на американските компании в Хонконг, заяви финансовият министър.

В коментар в блога си той припомня, че годишният износ за САЩ на произведени в Хонконг стоки е по-малко от 2 % от местното производство, а стойността му е под 0,1% от общия експортен обем на административния район. В същото време вносът от САЩ на високи технологии никога не е бил лесен, а останалите технологии може да бъдат заменени с европейски или японски.

„САЩ са най-голямата икономика в света и всякакви санкционни мерки могат да доведат до нарушения в нормалното функциониране на пазара. Ние няма да се отнасяме лекомислено към това, ще следим внимателно и ще реагираме своевременно”, написа финансовият министър.

От друга страна, Китай е втората по големина икономика в света, която запазва сравнително високи темпове на икономически ръст. Тази динамика и огромният пазар привличат интересите на много транснационални корпорации.

Според Пол Чан, Хонконг неизбежно ще пострада в тази голяма игра, но ако се запази действащата система и предимствата, както и стабилността на пазара, статутът на Хонконг като международен финансов център в Азия ще остане уникален.

Конгресът на САЩ прие през 1002 г. закон, който регулира двустранните отношения с Хонконг. Той предвижда благоприятни условия за административния район в областта на търговията и митническите тарифи, които са различни от тези за останалата част на Китай.

Действията на тези условия зависят пряко от това, доколко Хонконг, според оценките на САЩ, поддържа автономност от централното правителство в съответствие с принципа „една страна, две системи”. Ако Вашингтон прецени, че нивото на автономност не е достатъчно, президентът може да разпореди отмяна на специалния статут.

Всяка година Държавният департамент представя в Конгреса доклад за ситуацията в Хонконг, в който се правят препоръки за запазването или отмяната на специалния статут.

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на