Гърция определи турските сондажи като "незаконни"

Гърция атакува плана на Турция за извършване на сондажи за нефт и газ в източното Средиземноморие, като го определи като „нова провокация“, съобщи АФП. Това е последният от поредица от спорове, който предизвика напрежение между двете съседни страни през последните месеци.

Снимка: Хюриет

Турция обяви в петък, че планира да започне сондажи за въглеводороди в източното Средиземноморие след три или четири месеца. Този ход идва, след като Анкара подписа противоречиво споразумение миналата година с признатото от ООН правителство на Либия в Триполи, което претендира за обширни морски райони за Турция. Споразумението предизвика критики в съседните страни, включително Гърция, която заяви, че сделката не взима под внимание остров Крит.

Членът на ЕС Кипър също изрази гняв, че Турция е изпратила кораби за търсене на нефт и газ край разделения остров. ЕС многократно призовава Турция да прекрати енергийните си проучвания край бреговете на Кипър, като твърди, че сондирането е незаконно, тъй като нарушава изключителната икономическа зона на острова.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас заяви в изявление в понеделник, че искането на Турция за извършване на „нефтени проучвания в района на гръцкия континентален шелф е част от поредица от действия на съседната страна, която постепенно се опитва“ да узурпира суверени права на Гърция “.

„Нелегалните действия на Турция не могат да съответстват на гръцкия суверенитет, основан на международното и морското право“, заяви Дендиас и добави, че Гърция „е готова да се изправи срещу тази нова провокация, ако Турция най-накрая я приложи в действие“.

Според гръцката информационна агенция Ана, правителството в Атина е повикало турския посланик във външното министерство в понеделник вечерта.

Гръцко-турските отношения наскоро отново се нагорещиха, а Анкара търси подкрепа от ЕС за своите военни действия в Сирия и по въпроса за миграцията. През март Турция насърчи десетки хиляди лица, търсещи убежище, да пътуват до границата с Гърция и да се опитат да преминат в Европейския съюз. Миналата седмица Атина изпрати 400 полицаи „като предпазна мярка“ до сухопътната си граница с Турция, за да предотврати евентуален нов приток на мигранти.

Последни новини

Последни новини

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас