Регистрираха серия земетресения в Йелоустоун

Серия от земетресения разтърсиха района край националния парк Йелоустоун, според американската геоложка служба. В района на Западен Йелоустоун в щата Монтана са регистрирани 11 земетресения, като най-силното е с магнитуд 3,1. Районът е бил разтърсен от други 34 труса през изминалия месец, според Idaho Statesman.

Силата на трусовете варира между 1.6 и 3.1 по Рихтер с дълбочина 6.5 км.

Серия от земетресения не са необичайно явление за района. Йелоустоун е едно от най-сеизмично активните места в САЩ, като в него са регистрирани между 700 и 3000 земетресения всяка година, според уебсайта на националния парк.

Най-силното земетресение е регистрирано през 1985 г., когато заедно с него са станали още над 3 000 труса в продължение на 3 месеца от северозападната страна на парка.

Паркът е добре известен и със своя супервулкан. САЩ имат само два супервулкана: един в Йелоустоун и друг в Лонг Вели в Калифорния.

Йелоустоун е с размери около 54 на 72 километра и е само на 4,8 километра под повърхността. Учените не смятат, че супервулканът на Йелоустоун ще изригне скоро (поне не през следващите хиляди години). Въпреки че е обект на много фантазии за апокалипсис и конспиративни теории, шансовете за изригването му в рамките на дадена година са едно на 730 000, според Геологическата служба на САЩ. За последно е изригнал преди 174 000 години.

В невероятния случай обаче ако супервулканът изригне то ще бъде със силата на 1000 атомни бомби на Хирошима. Това ще доведе до масово унищожение в САЩ, заедно с други опустошителни природни феномени, включително киселинни дъждове.

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

Ученици от Морската гимназия във Варна започнаха практика на „Академик“

Снимка: Морски вестник Започнаха летните практики във Варненската морска гимназия „Св. Николай Чудотворец“. След либерализирането на правилата стана възможно и провеждането на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас