Русия иска да обнови флота си от кораби тип "река-море"

Проект за кораб тип „река-море“, с който да се обнови експлоатирания в момента от Русия флот, представи „Обединената корабостроителна корпорация“ (ОКК).

„Финвал – 8000“ трябва да замени експлоатираните в момента близо 40-годишни съдове тип „река-море“. Според пресслужбата на ОКК, близо 100% от всички системи в новата разработка са руски.

Първият кораб по проекта може да бъде спуснат на вода още през следващата година, според руското издание „Наука и техника“, което допълва, че цената за строителството е конкурентна на чуждестранните.

„Финвал – 8000“ е с дедуейт 8 000 t и е предназначен за превоз на генерални и насипни товари. ОКК твърди, че проектът е съобразен с всички съвременни изисквания, а корабите от серията се характеризират с нисък разход на гориво.

„Натрупахме достатъчно опит и сме готови да предложим на корабните компании ефикасен и атрактивен кораб за смесено плаване при атрактивна цена“, коментира новият президент на ОКК Алексей Рахманов, предаде RB. „Концепцията на проекта включва максимално използване на руски материали и оборудване“. Изграждането на корабния проект 23640 може да бъде организирано в няколко завода на корпорацията. Предполага се, че финансирането на строителството ще се извърши чрез лизинговата компания „Машпромлизинг“.

Последни новини

Последни новини

Майор Иван Савов премина в запаса

В Щаба на Военноморските сили, в присъствието на командира на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов, командирите на военни формирования от Варненския гарнизон и личния състав на

По света и у нас

Работодатели и самоосигуряващи се от транспорта могат да получат 290 лв. месечно за запазване на заетостта на…

Работодатели и самоосигуряващи се лица от секторите „Транспорт“, „Хотелиерство и ресторантьорство“ и „Туризъм“, чиито приходи са намалели с не по-малко от 20% за определен период,

Препоръки към българските граждани при пътувания към ЕС от трети страни

Във връзка с продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави – членки на Европейския съюз, препоръчваме на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от

По света и у нас